Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 22:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/borgerliga-maste-lara-sig-av-30-talets-historiska-misstag/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Borgerliga måste lära sig av 30-talets historiska misstag”

Den 3 januari 1933 kom Adolf Hitler och nazisterna till makten i Tyskland.
Den 3 januari 1933 kom Adolf Hitler och nazisterna till makten i Tyskland. Foto: Pressens Bild

De borgerliga partierna måste lära sig av det historiska misstag som deras systerpartier gjorde i Tyskland på 30-talet. Det finns klara likheter med dagens nationalistiska våg. Den här gången kan ingen säga att vi inget visste, skriver läsaren Fredrik Lundberg.

Det finns beskrivningar av vad som var det viktigaste resultatet av riksdagsvalet. Båda är sanna, men leder åt helt olika håll.

Det ena synsättet är att valet gav en majoritet mot de högerextrema.

Det andra synsättet är att valet gav majoritet för en icke-socialistisk politik.

Det var vad de borgerliga partierna fick förhålla sig till – i Tyskland efter riksdagsvalet i november 1932.

Dessa borgare släppte fram Hitler till makten, för de såg nazisterna som ett slags borgare. Det var ju majoritet för en icke-socialistisk sakpolitik.

De kunde valt ett annat synsätt: att nazisterna inte var borgare utan något annat, att det fanns en två tredjedelars majoritet av icke-nazister.

I så fall hade det ur deras borgerliga synpunkt säkert lett till ett antal allvarliga problem, både i processen för att få fram en regering och även i sakpolitiken. Kanske höjda skatter, till exempel. 

Men vi hade sluppit andra världskriget,  Auschwitz, urskiljningslös flygbombning, och kanske atombomben och kalla kriget.

De trodde att Hitler skällde värre än han bet. De trodde att de kunde tämja nazisterna.

Det var dumt, det var fegt, det var önsketänkande. Men till deras försvar måste man säga att de faktiskt inte visste. De förstod inte fullt ut vad människor kan göra mot varandra.

De hade inget facit.

I dag finns ett facit. Det totalitära hotet mot demokratin, freden och rättsstaten är internationellt och växande, nu som på 1930-talet. Det var spretigt då som nu.

Japan och Tyskland var olika, men de fann varandra i aggressiviteten. De gjorde effektivt gemensam sak.

Donald Trump i USA, Jair Bolsonaro i Brasilien, Victor Orbán i Ungern, Vladimir Putin i Ryssland är olika, men har också mycket gemensamt. Och med sina föregångare på 1930-talet.

Den här gången kan ingen säga att vi inget visste.

DN Åsikt 7 november 2018 kl 18

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.