Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Bostadsbristen för unga är politikernas ansvar

Våra politiker är ansvariga för rådande bostadsbrist och skevheter i byggandet. Förändra regler och ålägg kommunerna att bygga och förvalta enkla men praktiska lägenheter för unga som behöver sin första bostad.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) menar att politikerna nu, genom amorteringskraven, reagerar mot en osund bostadsmarknad. Han har rätt i att det är osunt att aldrig amortera, men den vägg man ställt upp mot framför allt hemifrån flyttande ungdomar är orimlig. För de flesta av oss som är inne i svängen med bostadsrätt, villa eller ett förstahandskontrakt som ofta är bytbart är dessa regler ett betydligt mindre problem.

Bostädernas priser avspeglas i tillgång och efterfrågan som tillsammans med låga räntor och inga amorteringar drivit dem i höjden. Det räcker inte att avfärda priserna med enbart belåningsgraden. Bristen på bostäder är uppenbar sedan många år.

Det rekordstora byggande Per Bolund hänvisar till avtar i snabb takt efter amorteringskravets införande. Det mesta tyder på att det som färdigställs inom kort kan bli ytterst svårsålt. Alternativa funderingar kring hyrköp och andra modeller tas fram av fastighetsbolagen som en utväg ur ett allt för dyrt byggande.

Per Bolund och övriga politiker oavsett färg borde omedelbart ta itu med det som gör ett nybyggt boende dyrt: regler kring bostädernas utformning där bland annat anpassningar för handikappade inte behöver beröra samtliga lägenheter, ytkrav runt garderober och en hel del övriga regler som i slutändan gör nybygget onödigt större och orimligt dyrare. Hanne Kjöller har belyst absurditeterna här.

Vidare är det kommunerna som står för markanvisningar och prissättning för denna. Även här har politikerna det yttersta ansvaret. Lägger man höga avgifter på dessa återspeglas det givetvis i priset på bostaden. En förändring är av nöden, och här borde det villkoras att bostadsföretagen enbart kan ta ut den verkliga kostnaden på bostadens totalkostnad för att förhindra risken för överprissättning av den delen.

Kommunala fastighetsbolag bör också åläggas att bygga enligt regler som ger en rimlig standard i en rimlig prisnivå. Det innebär inte att det ska behövas gemensamma kök, exempelvis, utan enklare och praktiska kök räcker gott och väl. Det kan behövas offentlig finansiering så att våra ungdomar inte behöver bo kvar hos mamma och pappa tills de fyller 40 år. Väl byggda ska de vara kvar i kommunal ägo och inte säljas ut till varken andra fastighetsbolag eller bostadsrättsföreningar. Det handlar också om att de regioner som är "heta" också riskerar så kallad braindrain om det inte finns boende.

För våra ungdomar som ska flytta hemifrån behövs sällan stora ytor, utan en liten lägenhet är fullt tillfredställande. Det är också viktigare att lägenheten faktiskt blir av än att materialvalen görs onödigt dyrbara. För övrigt finns det nog en hel del fler än ungdomar med första lägenheten i sikte som inte heller tycker sig behöva onödigt stort boende.

Politiker! Bollen är er. Spela den väl – och snabbt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.