Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Bostadssituationen för nyanlända ett dåligt skämt

Bostadshus i Alphyddan i Nacka kommun öster om Stockholm.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Bostadshus i Alphyddan i Nacka kommun öster om Stockholm. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Som nyanländ med tre barn måste jag ha någonstans att bo. Det är orimligt att man på två år ska lära sig svenska, hitta ett jobb och en bostad när man måste stå minst sex år i bostadskö för att få bo i en hyreslägenhet.

Att få en lägenhet är mycket svårt även för dem som är födda i Sverige, speciellt svårt i stora städer och svårast i Stockholmsområdet. Om det är svårt för svenskar kanske man kan förstå hur svårt det är för nyanlända?

Nyanlända, som har flytt från Syrien på grund av kriget, tvingades att lämna allt som de hade: familj, hem, jobb, skolor, bil och alla sina tillhörigheter. De kom till Sverige med en enda dröm, en trygg plats för dem och deras barn. De fick vänta mer än ett år för att få uppehållstånd i Sverige. En lång, tråkig och förlorad tid när de inte kunde göra något annat än att sitta och vänta och låta tiden gå. Efter att ha fått uppehållstånd tvingades de att flytta till nya platser för att börja studera svenska och bli integrerade i det svenska samhället.

I Nacka förväntar sig kommunen att nyanlända på bara två år ska lära sig svenska, hitta jobb och lägenhet. Är det ett skämt?

Jag tror att politikerna måste sätta sig in mer i de nyanländas situation. Även om man lärt sig svenska på två år är det fortfarande svårt att få jobb. Man får kanske får ett tillfälligt jobb, men inte en permanent anställning. För att få hyra en lägenhet måste man ha fast jobb och en viss inkomst.

Ibland känner jag att vi snurrar runt i en ond cirkel. Man måste tala svenska för att få ett jobb och man måste ha fast adress för att kunna söka jobb. För att kunna uppnå detta är det absolut viktigaste att man har en egen lägenhet.

Jag pratar svenska och jobbar deltid som lärarassistent i en skola och står i kö i fyra bostadsförmedlingar i Stockholmsområdet. Men man behöver stå i minst sex år i bostadskö och ha ett fast jobb för att få hyra en lägenhet.

Att lämna Nacka nu och flytta till annan plats skulle betyda att vi måste börja om från början igen. Vi måste också tänka på barnen, som flyttat till ett nytt land med ett nytt språk. De kämpade hårt för att känna sig hemma under sitt första år när vi bodde i Göteborg. Då vi fick uppehållstillstånd blev de tvungna att flytta igen till en annan stad och fick om igen börja i en ny skola och skaffa nya vänner. Hur kan man berätta för dem att de måste flytta igen?

Jag inser att bristen på lägenheter är ett problem i Stockholmsområdet. Kön på Bostadsförmedlingen i Stockholm ökade under 2017 med drygt 40.000 personer. Stockholmsområdet har landets längsta bostadsköer, 2016 ökade den genomsnittliga kötiden i länet till nio år för att få en lägenhet, men om det är så svårt för svenskarna som pratar svenska och har släktingar, vänner och jobb och känner till alla regler, hur svårt är det då inte för nyanlända?

Sverige är ett stort land, och det finns många alternativ som man kan välja mellan, men vi valde inte att komma till Nacka. Migrationsverket och Arbetsförmedlingen bestämde att vi skulle flytta hit.

Varför valde de Nacka kommun när vi inte får och kan fortsätta att bo och leva här? Det känns som om vi är fortfarande är på flykt.

Jag, som mor till tre barn, önskar bara att få en lägenhet där vi kan bosätta oss och påbörja ett tryggt och varaktigt liv. Jag skulle då kunna fortsätta att plugga till lärare och hitta ett fast jobb och sedan känna att mina barn får en rättvis chans, en likadan chans som andra barn har i Sverige.

Tycker ni att det här är en för stor dröm?

DN gjorde tidigare i år en större genomgång av bostadssituationen för de nyanlända i Stockholm län. Ett reportage visade att situationen på Lidingö är liknande den i Nacka.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.