Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 06:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/botfall-fler-bilister-som-anvander-mobilen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Bötfäll fler bilister som använder mobilen

Förbudet mot att använda mobilen under bilkörning infördes den 1 februari. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Förbudet mot att använda mobilen under bilkörning infördes den 1 februari. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det behövs krafttag mot mobilanvändande i trafiken. Betydligt fler böter måste bötfällas för att den nya lagstiftningen ska tas på allvar.

Som bekant är har vi sedan en tid ett förbud mot användande av mobil vid bilkörning. I DN den 1 juli framkom via en TT-artikel att 600 bilister åkt fast under tiden februari–maj då de brutit mot förbudet. Min reaktion är att siffran är otroligt låg. Om man antar att de som ertappats åkt fast på vardagar innebär det 7–8 bötfällda per dag i hela landet.

Syftet med förbudet är att minska antalet olyckor i trafiken, men om man från myndighetshåll inte aktivt beivrar dem som bryter mot förbudet saknar det helt effekt då folk vet att kontrollerna är minimala. Det är ena sidan av vad uteblivna kontroller innebär.

Den andra sidan av problematiken är den ekonomiska. Har vid ett flertal tillfällen konstaterat att åtskilliga bilister passerar användandes mobilen. Det kan vara vid ett övergångsställe, i en bilkö och vid andra tillfällen. Det är ofta fråga om ett flertal i minuten.

Två poliser inklusive en polisbil kostar högt räknat 1,5 miljoner kronor per år. Bötesbeloppet för brott mot mobilförbudet är 1.500 kronor. Om dessa båda poliser bötfäller sex mobilanvändare i timmen under åtta timmar per dag, 220 dagar per år (endast vardagar och rensat för semester), skulle dea innebära att knappt 11.000 mobilanvändare bötfälldes, vilket skulle inbringa cirka 16 miljoner kronor till statskassan.

Viktigast är självfallet att minimera skador orsakade av mobilanvändande, vilket ju skulle bli fallet med skärpt övervakning. Sedan skadar det ju inte om det skapas medel för att förbättra villkoren för polisanställda.