Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 12:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/bra-att-skolverket-antligen-underkanner-sitt-eget-arbete-men-gor-om-och-gor-ratt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Bra att Skolverket äntligen underkänner sitt eget arbete men gör om och gör rätt!

Synpunkter på hur Skolverkets nya "generösare" betygssättning är både illa planerad och skapar orättvisa.

Rätta artikel

Under mina relativt få år hittills som gymnasielärare har jag ofta förundrats över hur kunskapskraven ska tolkas och jag har förstått att jag inte är ensam om det. I diskussioner med andra lärare är det intressant att det som borde vara självklara regler för omdöme och betygssättning ofta vållar huvudbry hos de mest erfarna lärare och att det inte är en lätt uppgift att uppnå samsyn om hur bedömning av det ena eller andra kunskapskravet ska ske.

Egentligen är det ju klarsynt av Skolverket att nu äntligen gå ut och underkänna det system man arbetat fram och erkänna att det varit alltför otydligt – bravo! Problemet är dock –och det är alltså det som Skolverket missar – att införandet av dylika "frivilliga" ändringar precis före läsårets slut medför problem på flera olika plan.

Jag nämner två här: Under ett helt år har vi arbetat med EN slags förutsättningar vilka nu plötsligt faller vilket i praktiken innebär att vi måste se över allt det arbete vi utfört under året för att det ska stämma med de förutsättningar som nu sägs gälla. Det kan komma att kräva revideringar och framför allt merarbete under den tidsperiod när vi har som allra mest att göra. Inte. Smart. Med tanke på den fruktansvärt dåliga tajmingen vågar jag nästan inte ställa följande fråga men visst kan vi väl UTGÅ från att Skolverket (naturligtvis) löst följande innan de ändringar som nu ska införas lanserades?: Alla de elever som gått ut gymnasiet sedan Gy11 infördes hamnar nu förstås i en speciell kvotgrupp avseende antagning till universitet och högskola eftersom dessa stackare bedömts enligt det snävare synsätt som nu alltså förkastas! Bra, ni hade tänkt på det........?