Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/bra-att-svenska-kottbonder-gar-i-konkurs/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Bra att svenska köttbönder går i konkurs”

Nötkreatur på en bondgård i Kungälv. Foto: Tommy Holl

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det är bra att svenska köttbönder går i konkurs. Nötköttindustrin är vansinnig för klimatet, Östersjön, djuren, den biologiska mångfalden och samhällsekonomin, skriver Jonas Paulsson.

Martina Schagerlund skriver i en insändare på DN Åsikt att hon älskar allt som har med nötkött att göra, vilket hon menar är miljömässigt hållbart. Men hon menar att konsumenterna måste äta hela djuret för att verksamheten ska bli lönsam.

När jag hörde att köttproducenten Hälsingestintan gått i konkurs blev jag glad. Det finns ingenting med nötköttsproduktion som är bra för miljön. Det rör sig om en verksamhet som är vansinnig för klimatet, Östersjön, djuren, den biologiska mångfalden och samhällsekonomin.

Här är ett observandum som alla bönder borde intressera sig för: klimatförändringarna accelererar. Det innebär att extremt väder blir vanligare och att förutsättningarna för livsmedelsproduktion förändras radikalt. Att då sträva efter att bedriva den mest klimatskadliga och resurskrävande livsmedelsproduktionen som finns, nämligen nötboskap, är att lägga grunden för ekonomisk och miljömässig ruin.

Martina Schagerlund önskar att handeln tar sitt ansvar. Det borde rimligen innebära att man snarast möjligt slutar marknadsföra nötkött och mejeriprodukter. Det är absurt att samtidigt som vi hyllar Greta Thunberg kan vi köpa den mest miljöförstörande livsmedelprodukt som finns.

Lägg ner nököttstindustrin och låt marken tas över att koldioxidbindande träd!