Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/bra-ide-att-infora-markning-av-byggsackar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Bra idé att införa märkning av byggsäckar”

Trafikborgarrådet i Stockholmsstad Daniel Helldén kan tänka sig att införa obligatorisk märkning av byggsäckar som lämnas på trottoarerna. Foto: Beatrice Lundborg

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det är en bra idé att märka byggsäckar så att de som inte plockar bort dessa i tid tvingas att betala böter. Nu ska de som säljer säckarna kallas till ett möte, skriver trafikborgarrådet i Stockholms stad Daniel Helldén (MP).

Rätta artikel

Erling Sommarskog föreslår i en insändare i DN den 16 maj olika lösningar för att få bort byggsäckar som står i vägen på trottoarer.

Det är ett stort problem med byggsäckar som står i vägen och aldrig hämtas. Framkomligheten försämras markant för alla som går, speciellt för de med synnedsättning och i de fall de ställs i cykelbanor eller på parkeringsplatser utgör de allvarlig hinder.

Risken för olyckor är överhängande för gående. Staden blir också rejält skräpig.

För att råda bot på denna olägenhet förtydligade vi så sent som 6 maj reglerna runt byggsäckar i Stockholms lokala ordningsföreskrifter. Fullmäktigebeslutet innebär att det krävs polistillstånd att ställa ut säckar på trottoarer eller annan offentlig plats. Det krävs dessutom att säckarna är märkta med uppgift om vem som ställt ut dem.

Det räcker inte med nummer till de företag som sålt säckarna. Det är den som ställt ut säckarna som ska anges. Allt annat är olagligt och är en polisiär fråga.

Nu när vi satt reglerna runt säckarna kommer jag att kalla till ett möte med företagen som säljer byggsäckar i syfte att få dem att tydligt upplysa om reglerna.

Helst av allt skulle jag önska att de görs som Sommarskog föreslår; märker säckarna redan vid försäljningen med uppgifter som vem som ansvar för dem. Då skulle vi enkelt kunna komma åt problemet.