Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 08:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/bra-med-stora-inkop-for-att-minska-smittspridning/

INSÄNDARE

Insändare. ”Bra med stora inköp för att minska smittspridning”

Kvinna hamstrar toapapper i Stockholm på söndagen.
Kvinna hamstrar toapapper i Stockholm på söndagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Ju färre gånger man måste gå till affären, desto mindre är risken att bli smittad. Därför är det bra att göra ett fåtal stora inköp i mataffärerna, skriver Mattias Larsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

När jag först hörde talas om hamstringen och sedan med egna ögon fick se det blev jag precis som Rahman Mridha (insändare på DN Åsikt 15 mars 2020) förfärad. Dels tyckte jag det var egoistiskt, men framför allt okunnigt.

Till exempel reagerade jag över att folk köpte på sig värktabletter i massor för en sjukdom som inte utmärker sig för någon värk. Och nyttan med febernedsättande är högst oklar, mig veterligen aldrig bevisad.

Att bunkra upp med mat tedde sig också onödigt, inte minst som hälften av Sveriges befolkning är överviktig och skulle må bra av lite fasta. Men mest av allt för att det inte finns några som helst tecken på att vi håller på att få någon brist på varor, förutom viss sjukvårdsutrustning. Finns det inte i butiken i dag så kommer det att finnas imorgon.

Men sedan tänkte jag lite längre, nämligen på smittspridning. Ju färre gånger man måste gå till affären, desto mindre är risken att bli smittad och utsätta andra för smitta. Ur det perspektivet är det både rationellt och omsorgsfullt att göra få stora inköp.

Vilket som är mest omsorgsfullt och rationellt är alltså inte så självklart och manar till ödmjukhet inför situationens komplexitet.

Vi har viktigare saker att göra nu än att högljutt och okunnigt kritisera varandra. Det gäller dig, mig, medier och politiker.

● Tvätta händerna!

● Håll avstånd!

● Stanna hemma om du är sjuk!

● Jobba om du är frisk!

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt