Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 10:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/brost-finns-till-for-amning/

Insändare

Insändare. Bröst finns till för amning

Brösten finns tills för amning, men vi verkar ha glömt det.

Det är klart att ammande borde uppmuntras och skyddas i samhället. Det är naturligt och viktigt för en kvinna att amma sitt barn. Och kvinnor ska inte tvingas sitta hemma hela tiden när de kan lika bra gå ut och vara aktiva och mata sina barn samtidigt.

Jag tror att anledningen varför det finns så många i dag som inte tycker om att se amningen i offentlig plats är på grund av hur vi ser på bröst. I vår kultur nuförtiden verkar vi tro att bröst finns till för att sexuellt tillfredställa män och för att sälja saker. Det är inget problem att se bara bröst i reklam, musikvideor, filmer, tv-program, tidningar, med mera, så länge att brösten ser snygga och sexiga ut.

Men så snart det finns en liten bebis som suger på bröstet äcklas vissa.

Har vi glömt att människor har bröst just för att amma barn? Det är ju därför att vi kallas mammalia – mammalia kommer från latinets mamma, eller bröst. Att vi ammar våra barn är en del av det som skiljas oss åt från andra djur.

Om man inte vill titta på en ammande mamma, så är lösningen enkel: titta inte! Det är ingen som tvingar en att kolla på när ett barn äter, precis som ingen tvingar en att titta på när en vuxen äter.

Kvinnor har rätten att mata sina barn varsomhelst, närsomhelst. Och rätten är kanske inte ens ett starkt nog ord – behovet beskriver situationen bättre. För att ammande ska funka måste en bebis kunna amma när den behöver (det är ”tillgång och efterfrågan” som gör att en kvinna har nog med mjölk). Och en bebis har en så liten mage att den måste amma ofta för att känna sig mätt.

Vad som måste ändras är hur vi tänker på bröst. Visst är bröst fina och vackra, och sexuellt spännande. Men ur evolutionsperspektiv, att vi tycker så kom efter att vi utvecklades att amma våra barn med våra bröst.

Brösten finns tills för amning, och det måste vi respektera.