Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/bygg-en-permanent-os-stad-som-anvands-aret-om/

DN Åsikt

DN Åsikt. Bygg en permanent OS-stad som används året om

Foto: Tobias Röstlund/TT

Det är dags att tänka nytt när det gäller var och hur sportevenemang ska hållas. Istället för att låta OS, VM och EM flytta runt bland olika städer borde det byggas en permanent OS-stad.

Rätta artikel

Sverige vill försöka få OS 2026. Om det blir verklighet kommer det att kosta miljardtals kronor. Det finns redovisningar som visar att de länder som får hålla OS i de allra flesta fall går med stora förluster.

I samband med att OS anordnas blir de negativa effekterna för många människor påtagliga. Det har skett tvångsförflyttningar och bostäder har rivits när en arena ska byggas. I vissa länder har befolkningen hämtats till tvångsarbete. De har också fått dåliga löner, eller ingen lön alls, för sitt arbete.

Stora områden bebyggs, men när sen OS är över står ofta arenorna oanvända och förfaller. Det är ett enormt resursslöseri både med människors liv och med pengar! Pengarna som satsas skulle i stället behövas på andra eftersatta områden –  även i vårt svenska samhälle. Att låta resursslöseriet fortsätta är inte försvarbart.

Mitt förslag är därför att vi bygger en idrottsstad som används året om, alla år. Dit kommer OS, VM, EM i olika sporter och andra sportevenemang. Det kan också finnas plats för viss träning i staden. Där finns allt som behövs för att en idrottsstad ska fungera. Förutom arenor anpassade för de olika sporterna behövs andra inrättningar i staden, som akutsjukhus, brandkår och polis. Det behövs också ett mediecenter, idrottshotell och hotell för besökare. Då följer all verksamhet runt omkring också med, som restauranger och olika butiker. Allt det här fordrar förstås att det finns personal som sköter det hela. De bor i tjänstebostäder i staden och behöver antagligen skolor till sina barn. Det blir många arbetstillfällen!

Platsen för staden ska väljas så att man kan hålla både sommar- och vintersporter. Det betyder att den bör ligga i närheten av snöklädda berg. Det är också bra om somrarna inte har för hög temperatur.

Hur finansierar vi den här staden? Länderna som deltar i stadens idrottsspel betalar sin andel av kostnaden för byggandet. Hur stor den ska vara kan räknas på olika sätt, till exempel på hur många som ansluter sig, deras statskassas storlek, och/eller genom privat- och företagsdonationer. När många delar på kostnaden blir den ju mindre än om ett land ska bygga den själv. De som sedan utnyttjar staden får betala en avgift.

Det behövs förstås också en styrelse för staden och verksamheten. Här får man inrätta ett system som är helt transparent. På sikt får man förutsätta att staden kommer att bära sig ekonomiskt. Vid överskott får delägarna sin andel tilldelad. Allt ska göras för att minimera risken för korruption.