Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 03:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/byggare-gor-det-svart-for-unga-att-kopa-hus/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Byggare gör det svårt för unga att köpa hus”

Villor i Stockholmsområdet. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Byggare som köper upp renoveringsobjekt gör det omöjligt för unga par att köpa hus i Stockholmsområdet. De renoverar med egna firman och säljer sedan privat till den som kan betala mest för något ljust och fräscht, skriver Pernilla Claug.

Min dotter ringer till mig efter en förhandsvisning av en villa hon precis varit på tillsammans med sin pojkvän. Den riktiga visningen är egentligen denna söndag, men tydligen är intresset så stort så den här visningen har ordnats.

Jag frågar om det kom många på dit. Hon sa att hon slutade räkna vid 20 sällskap, men det var nog uppemot hundra personer.

Vad var det då för hus de var och tittade på? Ett renoveringsobjekt i Huddinge med ett utgångspris på 4 miljoner kronor. Det är lite lägre än vad de fått i lånelöfte, så de kan till och med lägga ett lite högre bud.

Fast hur de ska få ihop de 15 procenten man ska lägga i handpenning vet de inte riktigt. Deras föräldrar hade ingen möjlighet att spara barnbidraget på ett fondkonto åt dem från att de föddes, utan pengarna gick åt för att klara vardagen. 

Så där går de nu runt på visningen av huset som är klätt i eternitplattor och med ett tak som behöver bytas. Med väggar tapetserade med vävtapeter från tiden när deras föräldrar var hälften så gamla som de själva är nu.

Ja, och så var det gamla avloppen vars tekniska livslängd för länge överskridits, och de gamla heltäckningsmattorna och det knallröda köket. Men priset har de ju råd med. Precis som alla andra som är där på visningen.

Paren som går där och tittar, vissa med magar som visar att de snart ska bli fler, andra med små barn. Alla de som skulle ha råd med ett hus i den prisklassen, och som skulle ha all sin fritid fullbokad det närmaste decenniet även om de säkert inte förstår det just nu.

Och så går han där mitt ibland dem … byggaren! Han som kan bjuda lite mer för han kan fixa huset till nästan ingen kostnad alls, med hjälp av sin egen personal. Han som inte behöver betala renoveringarna med skattade pengar, utan kan dra av allt i företaget.

Nio månader senare ligger huset ute till försäljning igen, och allt är vitt, vitt, vitt så långt ögat kan se, och den obligatoriska inredningsbilden med gitarren i sitt ställ, bevisar att huset är i tiptop skick. Fast priset är inte längre i den prisklassen att det är någon idé för besökarna i dag att gå dit och titta.

Så försvann även denna möjlighet för den lilla familjen att skaffa ett eget hus med trädgård i Stockholmsområdet, och pengarna försvann (igen) ner i fickan på de som är de stora vinnarna på dagens bostadsmarknad: byggarna som köper, renoverar och säljer, medan vi andra bara kan titta på.