Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 22:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/bygglovpliktig-atgard/

DN Åsikt

DN Åsikt. Bygglovpliktig åtgärd

Okunnighet är ingen ursäkt.

Rätta artikel

Att riva bärande konstruktioner är bygglovpliktiga åtgärder, utan undantag. Den som utför eller låter utföra ändringar av bärande konstruktioner är ansvarig för att söka bygglov.

Jag, av det jag kunnat läsa mig till här, skulle då anmäla förfarandet till stadsbyggnadskontoret i Stockholm för kontroll, åtgärd och ev utställande av vite mot ansvarig person, brfmedlemmen. Stadsbyggnadskontoret kan även kräva att den som utfört rivningen även återställer funktionen av väggen i dess helhet.

Samtidigt hade jag även låta göra en polisanmälan för förberedande av allmän farlig ödeläggelse – det är tydligt att brfmedlemmen varit ytterst medveten om att åtgärden inte är lämpligt utan kontroll av vägg, beräkna håltagningen, samt låta utföra förstärkningen av håltagningen enligt bygghandlingar av en behörig konstruktör – allt bekostat av den som vill låta utföra rivningen, brfmedlemmen.

Man skall ha minnet att en byggnad kan deformeras långsamt under flera år, så ett ras kan inträffa många år efter att ett ingrepp utförts i en byggnad.

Huvudinlägg: Bostadsrättsförening: Rätt att bo ska inte innebära rätt att riva

Repliker: Petter Ek: Rivning av bärande väggar är ett brott Arne Lodin: Lagstiftningen om ombyggnader Alexander Forselius: Man bor för att ha ett tak över huvudet – inte för att bli rik