Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/byt-ut-den-svaga-kronan-mot-euron/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Byt ut den svaga kronan mot euron”

Den svenska kronan tappar allt mer i värde. Foto: Jessica Gow/TT

Riksbankens låga ränta som sänkt värdet på kronan är en god anledning för att Sverige borde gå över till euron. Vår valuta urholkas alltmer och detta hotar svensk konkurrenskraft, skriver läsaren Sivert Aronsson.

Rätta artikel

Sedan Finansinspektionen tilldelades ansvaret för den så kallade makrotillsynen har Riksbankens uppgift varit koncentrerad till att hålla koll på inflationen. Två procent är bankens mål. 

Hur mycket minusränta banken än sätter och hur många statsobligationer som än återköps så verkar dock inget bita. En i bankens ögon alltför låg inflationsnivå grinar konstant riksbanksdirektionen i ansiktet. Vad som däremot blir följden av inflationsjakten är att svenska kronan urholkas alltmer.

Kronvärdet nådde enligt en färsk Nordea-analys sin lägsta nivå någonsin. En euro kostar omkring 11 kronor och en dollar drygt 10 kronor. Relativt sett blir svensken fattigare. 

Följden är inte bara att import blir dyrare utan också att svenskt näringsliv blir dammsuget på billiga bolag och att produktivitetsfrämjande investeringar och kostnadsanpassningar uteblir. Detta hotar svensk konkurrenskraft på sikt.

Riksbankens offensiv mot svenska kronan borde vara skäl nog för en övergång till euron – en valuta med stabilt och förutsebart värde och som utgör handelsvaluta i en av världens största ekonomier.