Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/byt-ut-titeln-tjansteman-mot-tjansteperson/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Byt ut titeln tjänsteman mot tjänsteperson”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Avskaffa titeln tjänsteman och ersätt den med ”tjänsteperson”. Tiden är mogen att ta nästa steg i övergången till könsneutrala yrkesbeteckningar, skriver Johan Berg.

Talesperson. Riksdagsledamot. Forskare. Det är några exempel på beteckningar som har ersatt tydligt mansassocierade beteckningar. Talesman, riksdagsman och vetenskapsman har slängts ut.

Det är hög tid att fortsätta på den banan och modernisera det svenska språkbruket ytterligare. Det är dags att avskaffa beteckningen tjänsteman och ersätta den med beteckningen ”tjänsteperson”.

Tjänsteperson är en könsneutral yrkesbeteckning som helt klart bättre speglar den tid vi lever i. Tjänsteman speglar en mansnorm och är otidsenlig i vårt moderna arbetsliv, där både män och kvinnor sedan lång tid deltar.

Organisationen Sveriges Kommuner och landsting använder beteckningen tjänsteperson sedan flera år tillbaka. Flera kommuner som Malmö, Uppsala, Sala och Tjörn har följt efter. Den senare införde den nya yrkesbeteckningen så sent som i februari i år efter beslut av en överväldigande majoritet i kommunfullmäktige.

Feministiskt initiativ låg bakom införandet av den nya beteckningen i både Malmö och Uppsala. Sådana av förändringar är vanligtvis politiskt laddade och uppfattas som vänsterpräglade. Det kan i sin tur försvåra möjligheten att få till stånd den här typen av skiften.

Neutralisering av yrkesbeteckningar har sin grund i att på ett bättre sätt försöka återspegla ett förändrat arbetsliv, då beteckningar med ”mans”-ändelser associeras med män.

När väl beteckningar har införlivats i det nya språkbruket blir de med tiden det självklara. Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö, säger följande i en intervju i tidningen Akademikern (nummer 5 2017):

– Jag upplever att det faktiskt har format språkbruket. Tidigare var det som om kroppen reagerade när någon sa ”tjänsteperson” för att det var ovant, nu är det tvärtom. Nu reagerar jag när någon säger ”tjänsteman” för att det är ovanligt. Tjänsteperson har fått genomslag för oss på stadshuset, stadskontoret och ute i förvaltningen.

Debatten var het bland Malmöpolitikerna inför att beslutet antogs. Motståndare till att modernisera språkbruket hänvisar ofta till att beteckningar används på grund av lång hävd. Andra upplever förändringen som stötande.

Det finns ingen anledning att använda ord som ger information om innehavarens kön. Det speglar en tid som hör till historien och ett språkbruk som konserverar gamla könsroller. Vi befinner oss i en annan tid och där kan ett förändrat språkbruk vara ett enkelt sätt och en del i att nå ökad jämställdhet och inkludering.

Brottsförebyggande rådet använder numera ”gärningsperson” och den här typen av förändringar har fått grönt ljus av Språkrådet. Det är hög tid att moderniseringen av språket fortsätter och att otidsenliga beteckningar kastas ut.

Politiker behöver släppa politiska skygglappar och se vikten av förändringar, där föråldrade beteckningar i lagtext, myndighetstexter och i den dagliga kommunikationen görs könsneutrala. Med tiden kommer ”de nya” att uppfattas som det självklara och vi kommer inte längre att sakna ord som ”tjänsteman” och ”gärningsman”.