Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 03:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/cannabis-kan-leda-till-att-unga-tar-sitt-liv/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Cannabis kan leda till att unga tar sitt liv”

Cannabisrökande man i Ottawa i Kanada. Foto: Lars Hagberg

Cannabis kan leda till att unga människor får haschpsykos och tar sitt liv. Hasch är inte alls mindre farlig än alkohol som drogliberala företrädare påstår, skriver läsaren Lena Andersson.

Rätta artikel

Varje gång jag läser eller hör om drömmen om att legalisera cannabis, som i insändaren av Victor Carlsson på DN Åsikt, blir jag lika beklämd.

Tanken far vidare till ett älskat barnbarn, som levde med just den drömmen och som på nätet läst om hur ofarligt den drogen är. Och att alkohol är så mycket farligare.

Det höll i ett halvår och han kom att betala ett högt pris. Efter något halvårs rökande drabbades han av en kraftig haschpsykos. Efter att han under ett antal månader sökt hjälp, men inte fått stort mer än inlåsning, eller en papperslapp i handen med ett telefonnummer på, tog han sitt liv.

Han hade in i det sista försökt få akut psykhjälp. I hans journal står också att han uttalar att livet är slut, att han själv förstört det med cannabis. Men någon hjälp fick han inte.

Numera vet jag att man inom sjukvården säger att haschpsykoser är vanliga. Jag vill att unga människor skall bli medvetna om den verkliga faran.

Alkohol är förvisso också farligt, men där har vi ju numera behandlingsmetoder så att den som önskar bli kvitt sitt missbruk har alla chanser att få hjälp. Så ser det inte ut för den som vill bli fri från drogmissbruk.

Det är en skandal i sig. Men att legalisera cannabis och inte tydligt informera om farorna tror jag är att göra unga människor en väldig otjänst.