Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/chockerande-brist-pa-kontroller-pa-nationalmuseum/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Chockerande brist på kontroller på Nationalmuseum”

Återinvigningen av Nationalmuseum efter renovering ägde rum den 13 oktober i närvaro av kungaparet, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Återinvigningen av Nationalmuseum efter renovering ägde rum den 13 oktober i närvaro av kungaparet, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Lisa Mattisson

Det nyligen återinvigda Nationalmuseum i Stockholm saknar inpasseringskontroller och vakter för att kunna skydda kulturarvet. Den slapphet som visas är chockerande, skriver besökaren Kristina Gehrmann.

I fredags var vi, två skåningar, på det nyöppnade Nationalmuseum. Det var höstlov och allhelgonahelg, så vi hade räknat med att det skulle vara mycket folk.

När vi kom fram, strax före öppningstiden klockan 11, möttes vi av en bred, flera hundra meter lång kö. Vi såg människor vända vid blotta åsynen, och vi förbannade oss själva för att vi inte hade börjat köa åtminstone en halvtimme tidigare.

Vi räknade med att tillbringa de närmsta timmarna i kylan utomhus, men så blev klockan 11 och till vår förvåning rörde sig kön framåt utan uppehåll ända tills vi nådde ingången tio minuter senare.

Vi fascinerades över takten och den logistik man lyckats med för att kunna släppa in så många människor på så kort tid. Vi som hade trott att museet skulle vara fullt långt innan vi kom fram!

Men vad möttes vi av? Till vår förvåning stod dörrarna vidöppna. Ingen anställd syntes till, och alla dessa människor bara vällde in och tog museet i besittning. Det var en närmast chockartad upplevelse. Det var barnvagnar, tjocka vinterjackor och tunga väskor runtomkring oss och inte tillstymmelse till säkerhetskontroll.

Den på många andra museer obligatoriska inlämningen av ytterkläder och väskor lyste med sin frånvaro. Vi såg heller inga regler för vad som gällde under vårt besök. Alla bara följde med strömmen in.

Redan i trappan strök någon kvinna med handen längs väggmålningarna, och en man vilade sig lutad mot en av porfyrkrukorna. Inne i de olika rummen var det proppfullt med människor, och många var det som tog och kände på föremålen.

Ett litet barn bankade med något på en staty medan hans pappa kände med händerna längs statyns vindlingar. Först efter 20 minuter såg vi den första vakten. Han påpekade för någon att han skulle bära sin bylsiga vinterjacka i famnen i stället för över axeln, för att på så vis undvika att stöta till någon tavla. Sannolikt hade den man som gick runt med en tungt lastad ryggsäck på magen, fått samma råd.

Visst mötte vi ytterligare några vakter till under vårt tre timmar långa besök. Men de stod inte på långa vägar i paritet till antalet besökare och rum på Nationalmuseum – för att inte tala om vilka värden det här är fråga om, både i form av pengar och kulturarv till kommande generationer.

Det öppna samhället är en fin tanke, men låt den inte göra oss naiva. Vid lutande tornet i Pisa i somras fick vår vuxne son lämna ifrån sig en blyertspenna i säkerhetskontrollen. På Nationalmuseum i Stockholm kan vem som helst vandra in med några liter oljefärg i ryggsäcken och ställa sig och måla om ”Karl den XII:s likfärd”.

Nationalmuseum har erbjudits att svara på insändaren, men avstått.

DN Åsikt 8 november 2018 kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.