Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/chockhojda-branslepriser-skulle-sla-ut-svenska-bonder/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Chockhöjda bränslepriser skulle slå ut svenska bönder”

Foto: Fredrik Sandberg / TT

INSÄNDARE. En chockhöjning av bränslepriser skulle innebära att svenska bönder tvingas lägga ner. Då får vi importera livsmedel från andra mer sansade länder, skriver Wille Börlin.

Rätta artikel

Stig Östlund skriver i en insändare på DN Åsikt (15 maj) att bensinen mycket väl kan komma att behöva höjas till 42 kronor per liter.

Jag antar att han menar allt motorbränsle, för att inte skapa en gräddfil för dieselförare. Det skulle innebära att förutom bilar får i så fall även lantbruksmaskiner, lastbilar och anläggningsmaskiner kraftigt ökade bränslekostnader.

Min enkla undran är vad kommer då en potatis, morot eller fläskkotlett att kosta i framtiden? Ungefär samma som nu antagligen eftersom allt kommer att importeras från mer sansade länder. 

Transporterna från hamnarna fördyras ju en smula av de högre bränslekostnaderna. Våra bönder och landsortsbor nödgas i stor utsträckning flytta till städerna då de inte längre kan försörja eller förflytta sig på landet.

Vägunderhåll och snöröjning skulle belasta de offentliga utgifterna hårt. Detta i en värld där Sverige står för några tusendelar av världens fossilförbrukning och där bensinen kostar under en krona litern i vissa länder.