Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/civilstandet-paverkar-delar-av-den-allmanna-pensionen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Civilståndet påverkar delar av den allmänna pensionen”

Foto: Christine Olsson/TT

Delar av den allmänna pensionen – garantipensionen och tilläggspensionen – blir lägre om du är gift eller sambo med någon du har barn med eller tidigare har varit gift med, skriver Johan Klasson på Pensionsmyndigheten.

Rätta artikel

Den nyblivne pensionären Wille Börlin frågar i en insändare på DN Åsikt varför prognosen i orange kuvertet inte visade rätt belopp från början. Det beror på att prognosen för din allmänna pension var beräknad på de uppgifter vi hade tillgängliga. Först i samband med handläggningen av ansökan görs en utredning. 

Din pension beräknas då med belopp som för gifta, eftersom du sammanbor med någon du har barn med. Denna utredning gick inte att göra i prognosen i orange kuvert. Nuförtiden är prognosen borttagen från det orange kuvertet.

Din andra fråga är varför pension blandas ihop med civilstånd. Att civilståndet påverkar är för att lagstiftningen för allmän pension är utformad så.

Den allmänna pensionen består av olika delar. Det är tre delar som baseras på den pensionsgrundande inkomst du har haft genom att du har arbetat. Den fjärde delen, garantipension, baseras på antal år med bosättning i Sverige, men minskas av din inkomstgrundade pension.

Inkomstpensionen och premiepensionen påverkas inte av civilstånd. Den förändras inte av om du är ogift, gift, skild eller om du är sambo eller inte.

Däremot påverkas garantipensionen och tilläggspensionen av civilstånd. Beloppet blir lägre om du är gift eller om du likställs som gift som sammanboende med någon du har barn med eller tidigare har varit gift med.

Tilläggspensionen betalas bara ut till personer födda 1953 eller tidigare. Vi informerar bland annat på vår hemsida hur civilstånd påverkar garantipensionen och tilläggspensionen.

Den som har fler frågor eller funderingar kan kontakta Pensionsmyndighetens kundservice.