Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/cykelpendling-ger-inte-ratt-till-friskvardsbidrag/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Cykelpendling ger inte rätt till friskvårdsbidrag”

Cyklist på Götaälvbron i Göteborg. Foto: Magnus Hallgren

SVAR PÅ INSÄNDARE. Cykelpendling ger enligt dagens skattelagstiftning inte rätt till friskvårdsbidrag. Cykelpendlare har inte heller rätt att göra avdrag för kostnader för resor till och från arbetet, skriver Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Svar till Tobias Adolfssons insändare ”Ge skatterabatt för cykling till jobbet” (DN Åsikt 4 november 2019):

Reglerna om skattefri personalvårdsförmån i form av friskvård eller annan motion omfattar inte hyra av motionsutrustning. Ett medlemskap som enbart innebär att man får tillgång till cykel som kan användas privat för exempelvis cykelpendling uppfyller därför inte lagstiftarens krav på skattefri motion eller friskvård.

I nuläget kan, enligt skattelagstiftningen, hyra av cykel som sker i form av ett medlemskap alltså inte godkännas som skattefri friskvård.

Kostnader för resor till och från arbetet är en privat kostnad som man i vissa fall kan få avdrag för. Avdrag medges bara för den del av utgifterna som överstiger 11.000 kronor.

Den som cykelpendlar har inte utgifter överstigande 11.000 kronor på ett år och avdrag för resor till och från arbetet med cykel kan därför inte medges.