Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/cyklister-och-gangare-kan-dela-pa-sopsaltade-asfalten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Cyklister och gångare kan dela på sopsaltade asfalten”

Hala trottoaren i Stockholm på onsdagen. Foto: Magnus Hallgren

Cyklister och gångtrafikanter kan dela på den sopsaltade asfalten i Stockholmsområdet. Om alla visar varandra lite mer hänsyn går det utmärkt, skriver läsaren Thomas Lindahl.

Rätta artikel

Jag cykelpendlar året runt 3-4 dagar i veckan, cirka tre mil per dag. När sopsaltningen infördes var det fantastiskt. Vilken gåva! Vilket privilegium! Cykelpendling året runt är något alla borde prova på som har möjlighet. 

Men det är betydligt färre cyklister ute nu på vintern. Jag önskar därför att sopsaltarna kunde sopa "i mitten" när det finns avdelad cykel- och gångväg.

Så gör de i Bromma och Spånga. Det funkar fint. Cyklister och fotgängare i harmoni får varsin del. Lite mindre än på sommaren, men den räcker gott nu på vintern. 

När detta av praktiska skäl inte är möjligt föreslår jag en regeländring, där man gör det tillåtet för gångtrafikanter att gå på sopsaltad cykelbana vid tillfällen då hänvisad gångväg inte är snöröjd. 

Om vi bara visar varandra hänsyn och sätter oss in i våra respektive situationer, är detta inget problem.  Vi får plats allihopa.

Tips till både cyklister och fotgängare: Var uppmärksam. Se dig omkring innan du byter riktning. Gör tecken så andra ser i god tid vart du är på väg.

Vi får plats allihopa. Självklart ska alla ha tillgång till bra underlag att ta dig fram på när det finns.

Mer kärlek behövs i trafiken.