Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 12:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dackbranschen-talar-i-egen-sak/

DN Åsikt

DN Åsikt. Däckbranschen talar i egen sak

Om man frågar däckbranschen vilka däck man bör ha så kommer de alltid att föreslå nya däck. Som de vill sälja till dig.

Rätta artikel

Däckbranschen föreslår att alla som liksom jag kör året runt-däck ska tvingas byta till sommardäck varje sommar. Underlaget till förslaget är klent, några tester från en biltidning, några ”studier” som inte närmare namnges.  Det är sant att året runt-däck har längre bromssträcka än bra sommardäck, det ligger i sakens natur att de är en medelväg. Men exakt hur många olyckor orsakas av att någon inte hinner bromsa på grund dåliga däck? Det svarar inte artikeln på.

Huvudargumentet är ”varje allvarlig olycka måste betraktas som ett misslyckande”. Om det vore så så föreslår jag att alla träd i alla alléer sågas ner, man kan krocka med träden. Alla cyklar bör förbjudas, antalet singelolyckor är mycket stort. Nya däck är dessutom alltid bättre än gamla däck. Om alla bytte däck varje säsong skulle antalet olyckor minska ännu mer.

Och det förslaget kommer säkert. Från däckföretagen. För att låta dem styra vår däckpolitik vore som att låta ICA sköta våra matvanor. Om man slänger mat som är äldre än en dag så minskar vi antalet dödsfall i matförgiftning. Då måste vi köpa massor med ny mat. Det är inte någon nackdel. För ICA.