Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 22:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dagligvaruhandeln-tillhandahaller-miljovanliga-plastbarkassar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Dagligvaruhandeln tillhandahåller miljövänliga plastbärkassar

Det är olyckligt att Sima Valizadeh ger bilden av att handeln inte tillhandahåller miljövänliga kassar. Inom dagligvaruhandeln, som jag företräder, erbjuder samtliga aktörer bärkassar av förnyelsebar råvara eller som är tillverkade av återvunnen plast. Vi har också en överenskommelse om att dagligvaruhandeln senast 2020 endast ska erbjuda plastbärkassar om de är av förnybart och/eller återvunnet material.

Sima Valizadeh skrev (14/9) sin åsikt, att handlarna ska ta sitt ansvar och tillhandahålla miljövänliga plastbärkassar.  Jag välkomnar att skribenten breddar perspektivet och inte enbart ser plastbärkassefrågan ur ett nedskräpningsperspektiv, utan också ur ett klimat- och miljöperspektiv. Självklart ska vi förhindra nedskräpningen i naturen, men lika självklart ska den plast som används vara tillverkad på ett så hållbart sätt som möjligt.

Därför är det olyckligt att Sima Valizadeh ger bilden av att handeln inte tillhandahåller miljövänliga kassar. Inom dagligvaruhandeln, som jag företräder, erbjuder samtliga aktörer bärkassar av förnyelsebar råvara eller som är tillverkade av återvunnen plast. Vi har också en överenskommelse om att dagligvaruhandeln senast 2020 endast ska erbjuda plastbärkassar om de är av förnybart och/eller återvunnet material.

Till skillnad från insändaren tror dagligvaruhandeln att priset på plastbärkassarna påverkar beteendet. Redan för 30-40 år sedan började vi ta betalt för bärkassen, i syfte att minska den överdrivna konsumtionen. Att enbart ta ut ett högre pris är dock inte tillräckligt, utan samtidigt engagerar sig och återinvesterar dagligvaruhandelsföretagen i olika projekt som främjar utvecklingen av inhemsk produktion av förnybar plast och för en dialog med leverantörer för att få fram de minst klimatbelastande kassarna. Vi informerar också konsumenterna om att minska förbrukningen av plastbärkassarna genom att använda dem om och om igen.

Hur långt dagligvaruhandelns insatser räcker är svårt att sia om, men viljan finns och vårt ansvar tar vi på största allvar. Dessutom med en bredare ansats som inkluderar plast generellt, inte bara plastbärkassen.