Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dags-att-aterinfora-kristendomsundervisning-i-skolan/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Dags att återinföra kristendomsundervisning i skolan”

Foto: Berit Roald/NTB

Det är dags att återinföra kristendomsundervisning i skolan. De religionslektioner som funnits sedan 1969 och minskat antal konfirmander har skapat en ung generation utan kunskap om vårt kristna kulturarv, skriver läsaren C-G Pernbring.

Rätta artikel

Under jul- och nyårshelgen går många människor i vårt land i kyrkan för att delta vid det traditionella firandet av Kristi födelse. 

Kyrkorna är alltid fint utsmyckade under julen. Prästen och kantorn har ofta vid denna tid också hjälp av skönsjungande kyrkokörer.

Jag uppskattar att jag inte har glömt någon julpsalm sedan skoltiden och konfirmationen. Det gör gudstjänsterna ännu mer intressanta.

Jag tänker i detta sammanhang med glädje tillbaka på den tid vi hade kristendomsundervisning, framför allt i mellanstadiet. Vi elever fick minst en gång i månaden en psalmvers i läxa.

Den skulle dessutom läras utantill. Vi fick också goda kunskaper om Bibeln och insikt i biblisk historia.

Det var verkligen inte en dans på rosor för elever i åldrarna 9-12 år. Vi fick kämpa hårt med de svåra texterna. Ett par år senare kom konfirmationen.

Det blev i princip bara en upprepning och repetition av skolans kristendomsundervisning. I de flesta fall kände vi redan till bibelhistorien och de flesta psalmerna. 

Det var tufft, men jag skulle ändå aldrig vilja avstå från denna suveräna och avancerade kristendomsundervisning i skolan och under konfirmationen. Det tillhör dessutom allmänbildningen.

Vi lärde oss mycket som jag fortfarande har nytta av.

Varför inte återinföra kristendomsundervisning i våra skolor? En yngre släkting sade nyligen: ”Egentligen vet vi i den yngre generationen inte riktigt varför vi firar jul, påsk, pingst och andra kyrkohögtider. Det är bara fridagar för oss. Jo, och förstås julklappar till jul och presenter vid konfirmationen”.

Mitt svar blev: "Er generation har aldrig haft någon meningsfull kristendomsundervisning i skolan. Dagens religionsundervisning är något helt annat.”   

Jag fick idén till denna insändare efter att jag både läst, hört och sedan sett ett tv-reportage om Koranundervisning i muslimska friskolor. Där undervisas Koranen för 8-12-åringar. Barnen måste lära sig Koranen utantill.

Kanske måste vi kristna i framtiden försöka försvara vår tro och våra kristna värderingar via kristendomsundervisning i skolorna?