Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Dags att äta upp maten på tallriken

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi bryr oss egentligen inte om matsvinn, vi gillar bara att prata om det. Men nu är det hög tid att agera och ta vara på jordens resurser.

Du bryr dig kanske inte om matsvinn, men känn inget dåligt samvete för det, det gör nästan ingen av oss. Inom alla sektorer i matkedjan slängs det som aldrig förr och vi bemöter det med likgiltighet. I många matbutiker, restauranger och hem hamnar mängder av rester i soptunnan. Det är socialt, ekonomiskt och miljömässigt ohållbart.

Vi glömmer resan köttbiten på tallriken har gjort – just den processen uppmärksammas förvisso av många veganer och vegetarianer, men även de glömmer hur det står till med den övriga produktionen. Gärna lämnar man som vegetarian en hög sojabönor på tallriken i stället. Vi konsumerar, konsumerar, och konsumerar lite till. Vi skickar förstulna blickar mot grannen som ertappats slänga batterier i vanliga soptunnan. Men självkritiken, var är den?

Har du någonsin klippt upp ett yoghurtpaket för att få ut absolut allt? Säkert inte. Speciellt inte om någon annan varit i närheten, för det vore ju lite pinsamt. Men hur kan det vara pinsamt att ta hand om våra resurser?

Många lagar och regler begränsar faktiskt våra möjligheter att tänka på hur vi allra effektivast utnyttjar våra varor. Till exempel gör reglerna kring bäst-före-datum att mataffären inte kan sälja de 14 kilo mogna getostar som ligger kvar, trots att det egentliga förbrukningsdatumet inte är nått på långa vägar.

Dessutom har vi konsumenter glömt hur man konserverar mat och vi har förlorat vår påhittighet kring hur man kan omvandla rester till nya spännande rätter. Många vet inte heller vad man faktiskt kan äta. Broccoli- och blomkålsstammarna är fantastiskt goda liksom pumpakärnor och morotsblast, nästan allt går att äta med rätt tillagning. Nästa födelsedagspresent kanske borde bli en kurs i grundläggande matlagning, den som många behärskade för ett sekel sedan och den som ser till att allt som finns i skafferi och kyl kan utnyttjas till det yttersta.

Till sist, vi ska inte skämmas för vad vi inte har gjort, utan i stället se till att börja göra något och se framåt. Vi har redan de verktyg vi behöver.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.