Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 08:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dags-att-forbjuda-sexuella-overgrepp-mot-djur-pa-riktigt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Dags att förbjuda sexuella övergrepp mot djur – på riktigt

Foto: Fredrik Sandberg

Den 1 april 2014 förbjöds sexuella övergrepp mot djur i Sverige. Fast lagen gäller inte inom djurindustrin. För djuren spelar det ingen roll om djurägaren njuter av övergreppet eller inte.

De värsta och flesta övergreppen mot djur sker inom djurindustrin. Där är sexuella övergrepp fortfarande lagliga. Detta är en nödvändighet för att du ska kunna få din mjölk, ditt kött och dina ägg.

Även innan lagändringen kunde det vara olagligt att förgripa sig sexuellt på husdjur, om övergreppen orsakat allvarliga fysiska skador på djuren. Men gränsen för vad du kan utsätta djuren för i mjölk-, ägg- och köttindustrin går långt bortom allvarlig fysisk skada. Du kan bland annat köra upp hela armen i analen på en ko, samtidigt som du med andra armen inseminerar henne mot hennes vilja.

Mjölkkor insemineras och hålls i princip konstant gravida, eftersom det är en förutsättning för att de ska ge mjölk. Vilda, ursprungliga, höns lägger en kull ägg om året. Värphöns har avlats fram för att producera ägg nästan dagligen. Detta utgör en extrem påfrestning på hönans underliv. Handjur inom kött- och mjölkindustrin kastreras ofta, för att deras kött ska smaka bättre eller för att de ska bli mer lätthanterliga.

Under många decennier gjorde politikerna allt för att ignorera frågan om sexuella övergrepp mot djur – man visste att sexuella övergrepp är en nödvändighet för att kunna producera kött, mjölk och ägg. Men till slut blev det folkliga trycket mot sexuella övergrepp mot sällskapsdjur så stort och man var tvungen att ta tag i frågan. Lösningen blev att skapa ett hål i lagstiftningen och hoppas på att domstolarna skulle förstå hur de ska läsa mellan raderna.

Formuleringen blev: Det är förbjudet att genomföra sexuella handlingar med djur. Förbudet omfattar inte handlingar som utförs av veterinärmedicinska skäl, i samband med avel eller av liknande berättigade skäl. Lagen säger alltså att den som begår sexuella övergrepp mot djur för att den njuter av det sexuellt begår ett lagbrott, medan den som gör det av andra skäl inte gör något brottsligt. Offrets perspektiv tas inte i beaktande.

Underförstått har den som föder upp djur för mjölk, ägg, kött, ull eller päls inte främst ett sexuellt intresse av att begå sexuella övergrepp mot djuren. Inte heller den som föder upp djur för att sälja dem vidare som sällskapsdjur, till djurförsök eller till livsmedelsindustrin. De som däremot våldtar sin egen katt eller hund är därför de enda som kan dömas med stöd av denna lag. För djuren spelar det naturligtvis ingen som roll om djurägarna njuter sexuellt av de övergrepp de begår eller inte.

Vi behöver därför en ny lag som även skyddar djuren i djurindustrin. I september väntas regeringen lägga fram ett förslag om en ny djurskyddslag. Underlaget till förslaget är bland annat en utredning från 2011, där förslaget snarare var det motsatta: mer flexibilitet för djurägarna att göra som de vill med sina djur.

Vi hoppas att regeringen inte tar till sig av utredningens förslag om uppluckring av djurskyddslagen, utan i stället täpper till det laghål som tillåter dessa övergrepp. Om regeringen faktiskt motsätter sig sexuella övergrepp mot djur, så är detta den enda rimliga politiken. Det skulle också få kraftigt minskad animalieproduktion som följd, med positiva återverkningar på miljön, folkhälsan och lantbrukets lönsamhet.