Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 02:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dags-att-reda-upp-kaoset-pa-nya-karolinska/

Insändare

Insändare. Dags att reda upp kaoset på Nya Karolinska

Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Det är dags att ansvariga politiker och ledningen för sjukhuset Nya Karolinska Solna (NKS) tar sitt ansvar och reder upp situationen. Personalen gör sitt bästa, men som patient har jag den senaste tiden hört många berättelser om hur illa de som arbetar där behandlas.

Kommer ni ihåg 1992 när byggandet inleddes av tunneln genom Hallandsåsen? Det gick ju att ta sig både runt och över åsen, men tänk vad snabbt det skulle gå om man byggde en tunnel och vad snyggt det skulle bli!

Det slutade med total katastrof: sprickor i tunneln, vatten som läckte in, sjunkande grundvattnet och sinande brunnar. Sprickorna lagades med Rhoca-Gil som visade sig vara giftigt. Giftet läckte ut, dricksvattnet förorenades, arbetare fick nervskador och kor förlamades och fick avlivas. Tunneln blev klar först 16 år efter planerad invigning. Notan för kalaset blev tio gånger så dyr som budgeterat.

Man kan tro att vi ska lära av våra misstag och att vi nu har större kunskap och är bättre rustade för samhällsprojekt i den här storleken – men nu har vi gjort det igen. Denna gång handlar det dock inte en tunnel genom Hallandsåsen, utan ett sjukhus i Stockholm.

Vi hade förvisso ett helt fungerande sjukhus, om än lite kantstött, men tänk att bygga ett helt nytt! Ett som kan bli Europas snyggaste och bästa sjukhus. Tänk vad kul det skulle vara och tänk vilket monument våra politiker skulle lämna efter sig. Ett riktigt praktmonument. Lite dyrt skulle det bli, men oj, så snyggt!

Här är det inte bara några sprickor i fasaden utan ett sjukhus som innehåller så många fel. Här använder man inte Rhoca-Gil för att täta skadorna, utan Boston Consulting Group – ett gift som riktigt satt tänderna i projektet, inte bara i hur sjukhuset skall drivas utan även hur den dagliga driften ska organiseras. Här är det inte kor som måste avlivas, utan patienter – både vuxna och barn – som drabbas.

Här är det inte byggarbetare som får nervskador, utan personal som totalt går på knäna och patienter som får sätta livet till. Precis som vid Hallandsåsen finns ingen som vill ta ansvar. Man skyller bara ifrån sig på andra.

När Dagens Nyheter och andra medier granskat de långa sjukvårdsköerna och projektet NKS kommer de mest fantastiska bortförklaringarna från ledning och styrelse som att ”alla kan göra misstag”, ”jag är pappaledig och behöver inte stå till svars för det här”, ”operationsköerna beror på sjuka patienter”.

Melvin Samson, VD på NKS, påstår sig inte ha något ansvar. Han har minsann gjort vad han ska och tycker att ingen skugga ska falla över honom. Att man inte kan specificera fakturor för cirka 200 miljoner kronor ses inte som något konstigt.

Men nu är det dags att börja ta ert ansvar. Det här handlar inte om att ta billiga politiska poäng ett valår som detta. Det handlar helt enkelt om att ni ska göra ert jobb.

De senaste månaderna har vi varit inlagda på två olika avdelningar på NKS, dessutom besökt ett antal olika avdelningar över dagen eller för enskilda undersökningar. När man pratar med personalen om hur de behandlas blir man mörkrädd.

Många säger att ingen lyssnar på dem. Kommer de med klagomål eller förslag på förbättringar får de tillbaka kommentarer som ”passar det inte kan du sluta”, direkta hot om uppsägning eller blir stoppade i sina karriärmöjligheter. Alla som vi varit i kontakt med och som på olika sätt har haft hand om vår son har varit helt fantastiska, så stora hjärtan och så mycket kunskap finns, men de har en arbetssituation som är helt ohållbar.

Att man har ett snyggt sjukhus med en fantastisk maskinpark och supertjusiga patientrum spelar ingen som helst roll om man inte har en personal som trivs och kan göra sitt jobb. Vad ska jag med stora patientrum till om det inte finns vårdplatser till alla? Vad spelar det för roll om färgen på väggarna på barnakuten är fräsch om patienterna inte kan tas emot? Är det läkarnas jobb att ringa runt för att hitta vårdplatser? Att sedan skylla bristen på personal på vad som skrivs i pressen är helt horribelt. Pressens uppgift är att beskriva en situation, inte att bedriva propaganda för ledning och politiker.

Problemet gäller inte längre endast NKS, utan sprider sig även till andra sjukhus i Stockholm. Det är dags att ni rannsakar er själva, tar hand om personalen, förbättrar ledning och styrning av organisationen och framförallt se till att färdigställa projektet NKS på bästa sätt utan att blanda in personlig prestige, politisk åsikt eller egen vinning. Ni ska vara glada att ni har så fantastisk personal som brinner för sitt jobb. Utan er personal har ni ingenting.

Se till att få ordning på detta sjukhus – nu!