Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 05:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dags-att-skrota-kristna-helgdagar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Dags att skrota kristna helgdagar”

Masthuggskyrkan i Göteborg. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Det är dags att skrota helgdagar och låta alla ta ut sin ledighet när de vill. Det mångkulturella Sverige måste ta farväl av det kristna arvet, skriver den centerpartistiske lokalpolitikern Nils-Erik Mellström.

Väldigt mycket av vår samhällsservice ska fungera oberoende av vilken veckodag eller dag på året som råder. Vi lever i en tid där vi förväntar oss tillgänglighet alla dagar i vecka. Det gäller allt från vårdmöjligheter till att kunna gå på gymmet eller handla mat. 

Vårt sätt att leva och efterfråga tjänster går därför i otakt med den organiserade arbetsveckan som den ser ut i dag. Att allas vår veckovila ska infalla på lördagar och söndagar är både otidsenligt och oekonomiskt. Denna tradition, likt många av våra högtider, kommer från vårat kristna kulturarv, men har nästa helt spelat ut sin roll.

Dagens Sverige är på många sätt ett mångkulturellt och sekulariserat land. Det gör att det inte längre är självklart att veckovilan ska eller ens bör infalla på en lördag och söndag. Samma förhållande gäller för våra storhelger: de kristna högtiderna, första maj och nationaldagen.

Det är därför hög tid att se över och modernisera hur vi organiserar arbetsveckan, så att arbete och återhämtning kan fungera så bra som möjligt för alla, oavsett religion eller kulturarv. Mitt förslag är därför att i stället modernisera arbetsveckan genom att låta de anställda välja vilka dagar de vill ha sin veckovila på.

På så sätt skulle flera vinster göras. De lediga dagarna skulle spridas ut på flera veckodagar. Samma sak för storhelger. Resultatet skulle leda till en större tillgänglighet och en service som kan hållas på en högre nivå på de traditionellt lediga dagar.

Samtidigt kan fler vara lediga när de faktiskt vill vara lediga. De extra kostnader som tillkommer då personal måste jobba helg borde också kunna reduceras utifrån att alla inte har samma dagar som helgdagar, något som innebära besparingsmöjligheter för arbetsgivare.

Det blir något som alla vinner på. Som kommunpolitiker i Filipstad är jag övertygad om att en modernisering av arbetsveckan skulle få mångfaldigt positiva effekter för våra kommunarbetare såväl som för våra skattebetalare.

Ett liknande system har testats med goda resultat i den amerikanska delstaten Arizona. Det är på tiden att vi lyfter debatten om hur även vi kan slopa den otidsenliga arbetsveckan.