Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Dags att sluta mjölka Norrland på resurser”

Våra norrländska älvar bidrar med 90 procent av den totala svenska vattenkraften., skriver Kurt Folkesson.
Våra norrländska älvar bidrar med 90 procent av den totala svenska vattenkraften., skriver Kurt Folkesson. Foto: Carl Bredberg

Det koloniala förhållandet mellan näringsliv och makthavare i Stockholm och Norrland måste upphöra. Låt de norrländska regionerna få behålla en rimlig del av de vinster deras företag genererar. Flyttlassen måste vända, skriver läsaren Kurt Folkesson.

Varför lämnar människor sin hembygd till förmån för staden? 

Vi som är lite äldre minns och vet hur det började. På 50- och 60-talet fick vi lära oss att vi inte skulle hålla på med mindre jordbruk. Det var inte tillräckligt lönsamt. Industrisamhället gjorde på allvar sitt intåg. Det var mer vinstgivande att göra skruvar och bultar. Industriorterna ropade efter arbetskraft.

Så startade flyttlasspolitiken. Under en tjugoårsperiod, 1950–70 förlorade Jämtlands län 20 000 invånare. 

Numera har urbaniseringen blivit norm, som efter hand närmast blivit en doktrin. Den förda regionalpolitiken, eller snarare bristen på densamma, är det som har gett upphov till dagens tudelade samhälle. 

De norrländska gruvfälten svarar för 80–90 procent av all den malm, som brukas i Europa. Vårt ”gröna guld” – skogen – växer som bekant på landsbygden och i huvudsak i norra Sverige. Skogen svarar för det största exportnettot i den svenska handelsbalansen. Våra norrländska älvar bidrar med 90 procent av den totala svenska vattenkraften. 

Det vore bra om våra rikspolitiker, såväl som alla de näringslivsrepresentanter vilka har ägarintressen i de norrländska storföretagen – varav de flesta är mantalsskrivna i Stockholmstrakten och följaktligen är skattskyldiga där – en gång för alla kunde inse hur orimlig och orättvis denna tingens ordning är. Det koloniala förhållandet mellan dessa intressen och Norrland måste upphöra. 

Ragunda i Jämtland och Jokkmokk i Lappland är bra exempel på absurditeterna. De två kommunerna svarar tillsammans för 30 procent av den totala svenska vattenkraften. Dessa orter borde följaktligen vara tämligen välmående. Men sanningen är att Ragunda och Jokkmokk tillhör de kommuner som har den högsta kommunalskatten och som rankas bland de fattigaste. 

Statsminister Stefan Löfven (S) uttalade redan ett halvår före valet: ”Nu är det slut på Stockholmsfixeringen. Nu skall regeringen ha fokus på att hela Sverige skall leva”. 

När krutröken lagt sig och vi förhoppningsvis har fått en stabil och handlingskraftig regering, är det hög tid att ta itu med de här strukturella obalanserna. De norrländska regionerna bör få behålla en rimligare och rättvisare del av de vinster och skatter våra företag genererar. 

Fler och fler människor kan i dag utföra sina arbetsuppgifter utan att vara beroende av var man bor i landet. Människor kan i större utsträckning välja bostadsort med hänsyn även till andra faktorer än jobbet. 

Denna utveckling är en klar plusfaktor för en framtida utveckling av den svenska landsbygden. 

För att genom politiska beslut underlätta en återbefolkning av landsbygden, är det angeläget att en kraftfull satsning på bredband och godtagbar telefoni i hela landet genomförs även i fortsättningen.

Alla tankar på höghastighetståg mellan storstäderna måste dock läggas åt sidan. Denna gökunge riskerar att omintetgöra alla planer på en bred satsning i syfte att åstadkomma goda järnvägsförbindelser i hela landet.     

DN Åsikt 10 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.