Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 01:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dags-att-sluta-stigmatisera-ensamstaende-mammor-och-deras-barn/

DN Åsikt

DN Åsikt. Dags att sluta stigmatisera ensamstående mammor och deras barn

Det var inte så länge sedan man i Sverige tvångssteriliserade kvinnor som födde barn utanför äktenskapet. Alltför mycket av den attityden till dom här kvinnorna finns fortfarande kvar i samhället. Och ännu värre, till deras barn.

Rätta artikel

Om en gravid kvinna förlorar sin man /partner under/efter graviditeten, om han dör, då kommer hon att få hur mycket sympati och stöd som helst från omgivningen. Släkt, vänner, bekanta och samhället kommer att ställa upp för henne. Men om en kvinna blir gravid och pappan överger henne, då hamnar hon i en helt annan situation.

Hon blir bemött med fördomar, misstänksamhet och nedlåtenhet på mödravårdscentralen, vid förlossningen, på barnavårdscentralen, på förskolan, i skolan och av samhället i stort. Det är i alla fall min erfarenhet av att vara ensamstående mamma på 90-talet. Och jag tror nog att det fortfarande fungerar så.

Och att de ensamstående papporna bemöts på ett mycket bättre sätt, ibland till och med som hjältar. De har ju inte ”släppt till” utan ses mer som ett offer. Väldigt många, jag till exempel, valde inte själv att hamna i min situation som ensamstående mamma. Men jag var som kvinna inget offer... jag skulle tydligen skämmas.

Och mitt barn valde ännu mindre. Hur kan man stigmatisera barn och kalla dom ”barn till en ensamstående mamma”? Hur ofta hör och läser man inte det epitetet? Gärna med ett menande tonfall. Ensamstående mammor är en grupp med stort antal sjävmord... men vem bryr sej... de ska liksom skylla sej själva. Som om dom vore en speciell sort.

Det de här mammorna behöver är stöd – ekonomiskt och på många andra sätt. Jag vet att de flesta ensamstående mammor kämpar tills de knäcker sej själva och samhällets tack är att på alla sätt fortsätta misstänkliggöra och ifrågasätta dom. Man till och med misstänkliggör deras barn.

Huvudinlägg: Monica Olsson: Varför har så många synpunkter på ensamma mammor?