Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 03:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dags-for-jan-bjorklund-att-tala-med-jimmie-akesson/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Dags för Jan Björklund att tala med Jimmie Åkesson”

SD-ledaren Jimmie Åkesson och Liberalernas Jan Björklund vid riksdagens öppnande den 24 september.
SD-ledaren Jimmie Åkesson och Liberalernas Jan Björklund vid riksdagens öppnande den 24 september. Foto: Lotta Härdelin

Det är svårt att behålla pariastämpeln på Sverigedemokraterna när de andra partierna tagit deras hjärtefråga, invandringspolitiken. Liberalerna borde på nationell nivå tala med SD på samma sätt som länge skett i Landskrona, skriver L-medlemmen Rickard Nordström.

Medan partiledarna sitter inmålade i var sitt hörn kan Sverige inte bilda regering på grund av principer, trots att en liberal princip är att tala med alla, och då särskilt fiender.

Som medlem i det lilla partiet Liberalerna vill jag att partiledaren Jan Björklunds idéer ska få så stort politiskt genomslag som möjligt. I synnerhet som att det ofta känns som att Björklund talar från mitt huvud, eftersom vi i allt väsentligt tycker lika.

Skillnaden mellan att vara politiskt aktiv, eller som jag endast stödjande medlem, är att jag enkelt kan frigöra mig från kontraproduktiva låsningar i form av prestige och principer som blockerar förnuft och förstånd. Väljare i allmänhet bryr sig mer om resultatet av ett beslut än hur beslutet tillkommit.

Att sedan medier och politiska motståndare har en annan agenda, det får ni politiker ta. Det är trots allt vi L-väljare som gett er jobbet att föra landet framåt i liberal riktning. När det nu är så att de flesta inte vet om att de är liberaler, utan tar våra värderingar för givet, måste partiet agera resultatinriktat med utbildning, säkerhet, energi, handel, ekonomi, EU och vård.

Det blir också svårt att behålla pariastämpeln på Sverigedemokraterna, vars hjärtefråga man tagit och därmed skickat dem ytterligare österut. Trovärdigheten i det massiva avståndstagandet har fått sig en knäck.

Ett fint gammalt liberalt förhållningssätt är att tala med fienden. Dessutom är det tradition att efter val bryta löften genom att förhandla i stället för att sitta inmålad i var sitt hörn.

Här finns mycket att lära av Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, som framgångsrikt fört liberal politik och belönats med 34 procent av rösterna, och Johan August Gripenstedt, finansminister 1856-66, som genom skickligt manövrerande skapade frihandel, aktiebolagslagen och järnvägen.

Någon sade säkert att Gripenstedt sålde sin själ när han hoppade från tuva till tuva, men nu 150 år senare vet vi att han uträttade stordåd.

DN Åsikt 8 oktober 2018 kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.