Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dags-for-trogna-kunder-att-lamna-swedbank/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Dags för trogna kunder att lämna Swedbank”

Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg utanför Stockholm. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Det är dags att även de trogna kunderna lämnar Swedbank. Efter 50 år har jag fått nog. Det finns många andra banker att vända sig till, skriver läsaren Martin Stugholm.

Rätta artikel

Jag har varit kund i drygt 50 år hos Swedbank, ända sedan Föreningsbanks- och Sparbankstiden. Men nu får det vara nog med skandaler, och jag har valt att avsluta alla mina affärer i banken.

Penningtvätt i mångmiljardklassen, olika typer av brottsmisstankar som exempelvis obehörigt röjande av insiderinformation/grovt svindleri och husrannsakan mot huvudkontoret är inte direkt några förtroendeingivande saker.

En timma före årsstämman valde Swedbanks styrelse att sparka vd:n Birgitte Bonnesen. Varför just då kan man undra? Kan det vara så att Swedbanks styrelse genom detta försöker att rädda sitt eget skinn? Det är i slutändan företagets styrelse som är ytterst ansvarig för verksamheten.

Det är också märkligt att styrelsen fick ansvarsfrihet. Lika märkligt är det att ordföranden i styrelsen inte läser viktiga dokument som visar på stora brister och felaktigheter i denna skandalartade penningtvättshärva.

Man kan undra om det bara var en tillfällighet att några medlemmar i Swedbanks styrelse valde att sälja sina aktier i banken bara några dagar innan SVT:s avslöjanden, vilket ledde till att Swedbanks aktiekurs störtdök.

Stämmer dessutom uppgiften om att 15 av Swedbanks storägare blev informerade om denna kommande skandal innan den blev känd för övriga aktieägare är det ett allvarligt insiderbrott. Dessa fick därmed möjlighet att sälja delar av sina aktier innan kursen rasade.

Birgitte Bonnesen blir inte lottlös hon heller – drygt 21 miljoner kronor hamnar på bankkontot efter avskedet. Man lever i en konstig värld när en bankanställd kan inkassera enorma summor, trots att denne fått sparken efter att ha misskött sitt jobb på ett graverande sätt. Det är ju betydligt mer pengar än vad en ”vanlig” arbetare tjänar under en hel livstid.

Vilka är det då som får vara med och betala detta kalas? Jo, det är vi småsparare. Exempelvis i form av nollränta på våra sparkonton och gissningsvis på sikt också högre räntor på våra lån.

Hur ska Swedbanks kunder reagera och agera? Ett sätt kan vara att byta bank. Det är en enkel process, och den bank man väljer hjälper till med allt det praktiska.

Det finns ett 30-tal banker och bolag på marknaden som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Man kan välja en bank som finns på orten där man bor då man indirekt även stöttar hemorten. Det ger också en signal till banker som drar in kontor på glesbygden.

Man bör rimligtvis välja en bank som har högre ränta är noll procent på sina sparkonton. Och det finns massor av banker som betalar ränta till sina kunders sparkonton.

Har man bolån kan man ju också passa på att kolla runt bland bankerna om vad man får för bolånevillkor. En rimlig rabatt på bolån i dagsläget borde vara i storleksordningen 0,4-0,9 procent på bankens utlåningsränta.