Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/dags-for-vaxeltelefonister-att-gora-comeback/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Dags för växeltelefonister att göra comeback”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag är trött på att fastna i ”telefonträd” när jag ringer företag och myndigheter. Företagen tror att det är fråga om en rationalisering, men i själva verket skapas bara rundgång. Det är dags för den kompetenta telefonistens comeback, skriver läsaren Gösta Grassman.

Rätta artikel

”Du får nu sex olika val.... Tryck ett för att komma till... Tryck två för att komma till…” Och så vidare.

Känner du igen situationen när du ringer till ett sjukhus, till försäkringsbolaget eller en statlig myndighet? Plötsligt har du hamnat i ett så kallat telefonträd. 

Sedan ett tiotal år är telefonträden starkt utbredda inom både privat och offentlig verksamhet. Företagen tror – därtill lurade av dyra konsulter – att det är fråga om en rationalisering, alltså bättre utnyttjande av tiden för de anställda. I själva verket skapas oftast rundgång i verksamheten. 

För att inte tala om vilket elände telefonträden utgör för de stackars konsumenterna eller människor som söker vård (kanske akut). För att hantera dessa påtvingade valsituationer måste man vara väl förberedd, utsövd och kristallklar i knoppen. 

Framför allt är det inte lämpligt att vara gammal eller gaggig. För då klarar man inte av att hantera det brokiga telefonträdet. Cirka 20 procent av Sveriges befolkning, två miljoner personer, är i dag över 65 år. Antalet personer mellan 80 och 90 år är 500 000 och väntas öka till 750 000 inom tio år. 

Förr i tiden – på den gamla onda tiden – var det i just detta hänseende bättre ställt för medborgarna. Då fanns det avlönade telefonister som kunde sitt jobb. Ofta var de långvariga på sina arbetsplatser, kände alla medarbetare och gjorde något bra av sin arbetssituation. Med vänlighet, tydlighet och pondus – ibland skinn på näsan – styrde de samtalen till rätt handläggare. 

Ganska många samtal kunde tas ”på studs”. En och annan fick återkomma. Men det var aldrig samma ohyggliga, ineffektiva rundgång som det är i dag på ett stort antal företag och myndigheter.

Dags för den kompetenta telefonistens comeback!