Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/daliga-arbetsmiljoer-skadar-hela-samhallet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Dåliga arbetsmiljöer skadar hela samhället”

Nader Ahmadi är generaldirektör på Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak). Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. Dåliga arbetsmiljöer skadar hela samhället. Missförhållanden på den statliga myndighet som ansvarar för arbetsmiljön borde inte ha kunnat inträffa, skriver läkaren Elsa Biteus.

Apropå DN:s artikel om utredare av arbetsmiljö på arbetsmiljömyndighet som hoppar av i protest (25 september 2019):

Samhället har ett stort behov av en väl fungerande statlig myndighet som arbetar för att skapa förutsättningar för ett friskt, glädjefyllt och hållbart arbetsliv. Psykisk ohälsa som orsak till sjukskrivning är oroväckande hög. Det finns en stark koppling till ett otillräckligt arbetsmiljöarbete på våra arbetsplatser.

Att drabbas av utmattningssyndrom för med sig påtagliga konsekvenser för drabbade, deras barn, andra närstående och samhället i stort. Vägen tillbaka är lång och risken för återfall ledsamt stor.

Samhället bör ta till vara på möjligheterna till en god arbetsmiljö i en tid som är fylld av många andra utmaningar. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och regeringen har en viktig uppgift framför sig även inom detta område. 

Det som skett på Myndigheten för arbetsmiljökunskap borde inte ha kunnat ske om verksamheten fått tillgodogöra sig all den kunskap och forskning som medarbetarna har på arbetsmiljöområdet.

En god arbetsmiljö ger ökad produktivitet och ett hållbart arbetsliv även i det längre perspektivet. Det är något alla i samhället skulle vinna på.