Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/damsegraren-utklassar-herrarna-i-vasaloppet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Damsegraren utklassar herrarna i Vasaloppet”

Britta Johansson Norgren vann i söndags damklassen i Vasaloppet för andra gången. Foto: Ulf Palm/TT

Damsegraren Britta Johansson Norgren är den stora hjältinnan i Vasaloppet. Medan de bästa herrarna ingick i lag åkte hon de nio milen mellan Sälen och Mora helt på egen hand, skriver läsaren Gitte Schoormans.

Rätta artikel

Efter att ha sett delar av söndagens Vasalopp börjar jag undra om det verkligen är herrarna som står för bedriften i detta långlopp. I min värld så har i alla fall dagens upplägg gjort att herrarna inte är några hjältar längre.

Många av herrarna ingår i lag där man hjälps åt att ligga och dra, ploga upp spåren, bromsa om den som man vill ska vinna gör en utbrytning. Laget har redan innan loppet startar bestämt sig för vem i laget som ska ”promotas” denna gång.

Borta är den tid då det var den som hade bäst ork och hårdast pannben som vann – nu är det den som har mest taktiska och duktiga ”medlöpare” som vinner (och således också avsevärda resurser vid sidan av).

De som verkligen står för bedriften i detta lopp är damerna och då i synnerhet Britta Johansson Norgren som genomförde loppet i stort sett ensam. Långa sträckor hade hon ingen som kunde hjälpa henne och ”ploga”.

Ändå kom hon in i mål obetydligt senare än de främsta männen. Det säger något om henne som idrottskvinna – här har vi den sanna hjältinnan.

Jag förstår att det är jobbigt att åka 90 kilometer även för männen, men kan man inte för rättvisans skull ha ett Vasalopp för lag och ett lopp för individualister? Med det upplägg som är nu känns det oerhört orättvist och blir dessutom ganska ointressant att titta på då man redan innan vet att något av lagen kommer att ta hem det – de andra är chanslösa.