Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/de-uppmanar-ungdomar-att-resa-in-i-doden/

Insändare

Insändare. De uppmanar ungdomar att resa in i döden

Foto: Rahmat Gul/AP
Foto: Rahmat Gul/AP

Unga afghaner avvisas just nu systematiskt till ett land där inget fungerar och där risken är överhängande att man skadas eller dör i terrorhandlingar. Jag vill att vi kämpar för dessa ungdomar och protesterar mot detta omänskliga förfarandet.

Uppvuxen i Tyskland på 60- och 70-talet, så ställde vi oss frågan hur det kunde vara möjligt att så många tyskar, bara ett par, tre decennier tidigare, hade blundat när man förde bort judar från sina hem. Grannar, vänner, arbetskamrater, familjemedlemmar hämtades och skickades till omänskliga läger medan en majoritet tittade åt ett annat håll för att sedan kunna säga att de ingenting visste. Vår generation var övertygad om att detta aldrig mer skulle kunna hända, att vi nu fick leva i en human värld, där man satte de mänskliga fri- och rättigheterna högst på dagordningen och där man värderade varje individ med samma mått.

Mycket har hänt sedan dess. Nu lever och arbetar jag sedan över 30 år tillbaka i Sverige som räknas till en av världens främsta demokratier. Jag har ända till denna dag varit stolt över att få bo här och bidra till detta fantastiska samhälle.

Men nu har jag insett att detta varit en illusion. I Sverige i dag görs det skillnad på folk och folk. Inte enbart av vanliga människor i vardagen, som jag på något sätt kan stå ut med, eftersom det överallt finns människor som är rädda för det främmande, och det verkar vara inbyggd i vår natur att odla fördomar mot det ”andra”. Nej, i dag är det Sveriges myndigheter och ämbetsverk som öppet och systematiskt använder motsatta värderingar beroende på vilken människogrupp det gäller.

För svenskar gäller följande rekommendationer när man läser på UD:s hemsida om reseinformation: ”Svenska medborgare i Afghanistan erinras om den generella risken i hela landet för kidnappningar och andra terrordåd. Risken för sådana dåd bedöms hög.Ambassaden kan på grund av säkerhetsläget ha svårigheter att ge konsulär service till de svenska medborgare, som trots avrådan reser till och vistas i Afghanistan. Detta gäller hela Afghanistan.”

Och lite längre ner på sidan: ”Risk för att drabbas av terrorhandlingar föreligger i hela Afghanistan och för samtliga personer som vistas i landet. Allmänna råd är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med folksamlingar som offentliga platser eller i och omkring offentliga byggnader.(...) Att köra bil på egen hand bör helt undvikas. Även att resa med taxi och buss är förenat med allvarliga faror.”  (http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Kabul/Reseinformation/Reseinformation-Afghanistan/)

Men vad säger Migrationsverket till våra asylsökande ungdomar av afghanskt härkomst, som i många fall inte har några anhöriga kvar eller som under hela sin barndom fått gömma sig i Iran som illegala flyktingar?

”Afghanistan är ett fredligt land, dit du tryggt kan återvända utan att behöva frukta för ditt liv.” (fritt återgivet från ett avvisningsbeslut). Migrationsverket hänvisar inte till UD:s rapporter eller rekommendationer, istället åberopar man en norsk artikel från 2015 där det fastslås att Afghanistan inte befinner sig i krig längre.

Skulle Migrationsverkets handläggare säga samma sak om deras egna döttrar eller söner skulle vilja åka på semester till Kabul eller på äventyrsresa till de afghanska bergen? Förmodligen skulle de då vara kloka och sätta stop för sådana galna idéer oavsett om deras ungdomar är 16 eller 19 år gamla.  Men när det gäller flyktingbarn och -ungdomar så kan man lugnt skriva på ett utvisningsbeslut utan att ta ansvar för att den tillbakaskickade ungdomen förmodligen inte kommer att leva särskilt länge till.

Jag trodde inte att jag skulle behöva uppleva att människor behandlas på detta cyniska sätt. Nog trodde jag att vi hade lärt något mer av de rasistiska grymheter som begåtts på 30- och 40 - talet. Jag vill inte blunda och titta bort när ungdomar av svenska myndighetspersoner skickas till omänskliga förhållanden och när människor uppmanas att frivilligt resa till döden. Min åsikt är att detta inte är rätt och jag kan inte tro att det finns någon som tycker att det är det.

Nu, cirka ett år efter den stora anstormningen av asylsökande till Sverige verkar man har bestämt sig för att systematiskt skicka tillbaka dem som har sitt ursprung i Afghanistan. Finns det någon som kommer att följa upp hur det går för dessa människor som mot sin vilja tvingas byta vårt land mot  ingenting och terror? Finns det någon som kommer att ta ansvar för alla liv som kommer att bli förstörda?

Och alla ni handläggare på Migrationsverket som bara gör ert jobb på order av era chefer och ytterst regeringen: Säg upp er om  ni har ett samvete, det finns gott om jobb i andra branscher.