Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/debatt-om-forsakringskassan-maste-bygga-pa-fakta/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Debatt om Försäkringskassan måste bygga på fakta”

Försäkringskassans kontor i Dockan i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Påståenden om att medarbetares lön skulle påverkas av Försäkringskassans bedömningar är felaktiga. Debatten om sjukförsäkringen måste bygga på fakta, skriver Maria Hemström Hemmingsson, tillförordnad generaldirektör på Försäkringskassan.

Rätta artikel

Försäkringskassans uppdrag är att bedöma rätten till ersättning och hantera utbetalningar, i enlighet med den lagstiftning som riksdagen beslutat om. Vi gör därför fel både om vi gör en för snäv, och om vi gör en för generös, bedömning av rätten till ersättning.

Vi vill inte, kan inte och får inte tolka lagen striktare eller på något annat sätt än den är skriven. Påståenden som i insändaren på DN Åsikt att enskilda medarbetares lön skulle påverkas av bedömningen är felaktiga och saknar belägg. En chef som agerar på det sättet bryter mot lagen och skiljs från sin tjänst.

Jag skrev i en artikel i Svenska Dagbladet i höstas om att vi behöver öka kunskapen om socialförsäkringen i samhället. Det finns tyvärr en klyfta mellan å ena sidan förväntningarna på socialförsäkringen och Försäkringskassan och å andra sidan lagens utformning och myndighetens uppdrag. Så länge den klyftan existerar utgör den en grogrund för missförstånd, som kan leda till att enskilda personer upplever att de fått fel beslut, trots att lagen tillämpas korrekt.

Försäkringskassan är en stor myndighet med närmare 14.000 anställda på 96 orter. Vi hanterar årligen 21 miljoner beslut och betalar ut ersättningar till ett värde av drygt 230 miljarder kronor. Det motsvarar en fjärdedel av statsbudgeten och ungefär 5 procent av bruttonationalprodukten.

Dessutom hanterar Försäkringskassan även utbetalningen av pensioner. Vi vet att vårt sätt att utföra vårt uppdrag påverkar både enskilda och samhällsekonomin i stort.

Det är ett stort ansvar och vi arbetar hårt för att se till att rätt ersättning går till rätt person. Att hävda att våra bedömningar är slumpartade är direkt felaktigt. Jag är både imponerad av och tacksam över det arbete som Försäkringskassans medarbetare utför varje dag.

Det är positivt att insändarskribenten noterat att Försäkringskassan arbetar systematiskt för att säkerställa att rätt person ska ha rätt ersättning. Så länge vi har en gemensam socialförsäkring kommer det att finnas individer som avsiktligt försöker få mer pengar än de har rätt till.

Försäkringskassan samverkar tillsammans med andra myndigheter emot organiserad brottslighet. Bland dessa ingår Polisen, Åklagarmyndigheten och Skatteverket.

De samverkande myndigheterna bekämpar gemensamt den organiserade brottsligheten genom brottsförebyggande, administrativa och exekutiva åtgärder. Arbetet har lett till fällande domar och att pengar har betalats tillbaka. Det är bra, för skattemedel ska användas till det de är avsedda, ingenting annat.

Jag debatterar mer än gärna socialförsäkringen. Men diskussionen måste baseras på fakta för att leda framåt. Grundlösa anklagelser och spridandet av osanningar riskerar att skapa felaktiga förväntningar och därmed bidra till att underminera samhällskontraktet som insändarskribenten säger sig vilja värna.