Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/den-nya-tekniken-diskriminerar-oss-aldre/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Den nya tekniken diskriminerar oss äldre”

Vi vet att vi inte har så långt kvar i livet, ändå blir vi tvingade att investera i dyra apparater såsom datorer och smarta mobiler för att hänga med, skriver Karin Reneland. Foto: Anders Wiklund/TT

Lyssna på äldre och anpassa ny teknik efter oss. När vi blir äldre blir hörsel, syn och närminne sämre. Men till det tas ingen hänsyn när allt digitaliseras, skriver Karin Reneland.

Rätta artikel

Jag är en gammal kvinna som läst både på universitet och högskola. Jag har haft väl så avancerade arbeten som jag klarat bra under min tid som arbetande samhällsmedborgare. Men nu hänger jag inte längre med i det nya samhälle vi så stolta kallar digitalt.

”Gå på kurs”, får vi äldre som beklagar oss höra. Har ni som är snabba med att ge oss detta råd klart för er att det finns något som heter ”närminne”? Det blir mycket sämre med åren och detta kan hända även er yngre.

En äldre kvinna jag känner fick en smartphone i julklapp. Hela julhelgen satt hennes barnbarn med henne och försökte lära henne hur man ska göra. Nu ligger telefonen i en byrålåda och damen skäms inför sina anhöriga eftersom hon inte klarar att använda den. 

Det har även hänt att äldre blivit avrådda av den yngre generationen att öppet visa våra Dorotelefoner – telefoner som är anpassade för äldre och enklare att använda – för att det är ”skämmigt”.

Vi vet att vi inte har så långt kvar i livet, ändå blir vi tvingade att investera i dyra apparater såsom datorer och smarta mobiler för att hänga med. Instruktionerna är svåra att begripa med många okända begrepp och ord som hela tiden blir fler. Systemen byts och har man lärt sig ett eller bekantat sig med en hemsida ändras det genast och man måste lära sig allt på nytt.

Bankdosor och smarta mobiler har dessutom för liten text och är svårhanterliga för äldres fumliga fingrar.

Problemet är att när vi blir äldre blir hörsel, syn och närminne sämre. Det borde varje tänkande varelse veta. Men till det tas ingen hänsyn!

”Vad ska vi göra då?” får vi till svar när vi beklagar oss.

Detta anser jag att samhället borde göra:

1. Anpassa apparaterna till äldre. Underlätta användbarheten för dålig syn och fumliga fingrar.

2. Ge oss en gräddfil eller ett alternativ, där man har möjlighet att få personlig service. Det innebär att det behövs fler människor i servicefunktioner i affärer, banker, hälsocentraler, på sjukhus, vid biljettförsäljning med mera. Det kostar men det måste vi ha råd med om vi vill ha ett mänskligare samhälle som respekterar äldre människor som har gjort sitt bästa för att nå den utveckling som kallas digitalisering.

3. Ta med oss äldre i utvecklingsarbetet. Det är vi som är experter på att bli gamla.

4. Lyssna på oss och ta oss på allvar. Det som pågår kallas diskriminering och ibland är det rena mobbningen.

Det är inte lätt att bli gammal och digitaliseringen gör det inte lättare. Detta är ett allvarligt problem för många. 

Om jag inte var så gammal, sjuk och trött skulle jag starta en proteströrelse.