Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 03:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/den-politiska-farsen-i-riksdagen-maste-fa-ett-slut/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Den politiska farsen i riksdagen måste få ett slut”

Statsminister Stefan Löfven fick i förra veckan talmannens uppdrag att försöka bilda en ny regering sedan moderatledaren Ulf Kristersson misslyckats.
Statsminister Stefan Löfven fick i förra veckan talmannens uppdrag att försöka bilda en ny regering sedan moderatledaren Ulf Kristersson misslyckats. Foto: Magnus Hallgren

Nu är det dags att avsluta den politiska fars som nu pågått i snart sex veckor efter riksdagsvalet. Partiledarna måste ta sig samman och bilda en regering som kan accepteras av en majoritet i riksdagen, skriver läsaren C-G Pernbring.

Årets riksdagsval har utvecklats till en riktig fars. Farsen och stridigheterna bland partierna fortsätter dag efter dag, utan något som helst resultat.

Först fick moderaterledaren Ulf Kristersson uppdraget av talmannen Andreas Norlén att sondera möjligheterna för att bilda en ny regering. Han misslyckades dock.

Nu har uppdraget gått över till S-ledaren Stefan Löfven, som för övrigt för ett par veckor avsattes från statsministerposten med klar riksdagsmajoritet. 

Kommer Löfven att lyckas bilda en regering utan inblandning från Sverigedemokraterna? Ja, det är frågan! SD är ju ett "rött skynke" för övriga sju partier, trots att det är det tredje största i riksdagen. 

Jag är väldigt trött på allt valtjafs och allt taktikspekulerande om valresultatet i medierna.  Ständigt dyker nya statsvetare upp i studiosofforna i radio och tv som analyserar valet hit och dit.

(Hur många statsvetare finns det för övrigt i Sverige i dag? Det kan man faktiskt fråga sig.)

Jag tänker också på allt manipulerande för att bilda en ny regering. Ibland ställer jag mig frågan: Är demokratiska riksdagsval överspelade i framtiden?

Vi upplever i dag en "demokratisk diktatur" i landet. Ska det verkligen behöva gå månadsvis att bilda en ny regering som accepteras av en riksdagsmajoritet? Vart är vi på väg?

DN Åsikt

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.