Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 05:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/depression-behover-inte-bara-vara-nagot-negativt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Depression behöver inte bara vara något negativt

Många fastnar i tänket att de mår dåligt och förlitar sig på att sjukvården ska hjälpa till. Men mycket är upp till dig själv, ingen kan leva och tänka ditt liv åt dig.

Jag har själv känt på en del av depression. 2010 lämnade min fru mig. Där stod jag med nyinköpt hus och två barn i tonåren. Misslyckandet var ett faktum, jag klarade inte detta bättre än mina föräldrar. Jag kunde inte tro det var sant. Vi var tillsammans i 13 år. Barnen tog det väldigt hårt. De var 13 och 15 år, de hade sina egna problem som man har i den åldern. Bo varannan vecka, höra allt ”ont om den andre”. Klart det är en jobbig tid.

Jag var ledsen i några månader, i början var tårarna där dagligen. Hade några bra samtal med min mamma om saker och ting. Hon berättade lite om hur jag kunde gå vidare. Det som fastnade mest var nog: Nu har du två val, antingen fortsätter du vara ledsen eller så bestämmer du dig för att göra något åt det. Då insåg jag att det är verkligen upp till mig själv. Lite skrämmande att få höra de ”hårda” orden från sin mamma.

Jag ringde till Aleris psykiatrin. Jag förklarade att jag hade separerat från min fru och mådde dåligt. Jag tyckte att det saknades något hos mig, jag var inte mig själv. Misslyckandet gjorde att jag mådde dåligt. Efter två samtal frågade de om jag ville ha antidepressiva tabletter, varpå jag svarade: visst om det kan hjälpa så varför inte. Tog hem tabletterna och stod länge i köket... Tanken på att ta tabletter var lite obehaglig. Skulle dessa ändra hur jag är? Jag la de åt sidan och ville testa själv vad jag kunde göra. Ville läsa lite mer angående ämnet. Ännu ett samtal med min mamma och syster. De fortsatte pusha mig att det är ”bara upp till dig själv”. Jag hörde det 10 gånger men förstod inte riktigt vad de menade.

Styrketräning blev min räddning. Äntligen hade jag ett mål och en dröm att jaga. Jag hade saker att göra och intresset för mig själv var en medicin för själen. Jag mådde bra, barnen fick en ny pappa. Jag lyckades vända allt. Hela mitt liv och syn på saker och ting är helt annorlunda. Vilken tur att jag fick gå igenom detta, annars hade jag varit fast i Svensson-livet.

Nu berättar allt fler hur de mår, hur tråkigt livet egentligen är. Jag önskar nästan alla att det går åt skogen. Då har du verkligen chansen att ta tag i ditt liv, det har ju redan brakat samman, så vad kan gå fel? Så för min del är depression inte bara något negativt. Hade jag lyssnat på sjukvården hade jag kanske varit beroende av tabletterna ett tag.

Vi kan bara lyckas genom att misslyckas, vi kan bara växa av motgångar.