Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 16:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-befolkningsokningen-som-ar-problemet/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det är befolkningsökningen som är problemet

Politikernas expansionsplaner har saboterat miljön. Det största hotet mot miljön är att vi är för många människor. Sverige hade en stabil och till och med minskande befolkning, men sedan öppnade politikerna för en stor invandring.

Det största hotet mot miljön är att vi är för många människor. Sverige hade chansen att hantera miljön elegant. Vi hade en stabil, kanske tom minskande, befolkning. Då hade vi i lugn och god ordning kunnat ställa om samhällsekonomien för en sådan befolkningspyramid, bygga passivhus, övergå till värmepumpar, övergå till elbilar etc. Med bibehållen välfärd hade vi successivt kunnat minska våra klimatavtryck.

Då bestämde politikerna i stället att en stabil befolkning var en stagnerande befolkning och därmed en stagnerande ekonomi varefter de lade om politiken helt. Nu har vi ett samhälle på glid mot kaos med religös fanatism, stenkastning på polis och ambulans, bilbränder, rån, våldtäkter och hemlösa fattigpensionärer som efter ett långt arbetsliv tvingas spendera nätterna på pendeltåg.

Frågan om miljön har hamnat långt ner på dagordningen. Den är nästan en hypotetisk fråga. Sverige hade kunnat bli ett föredöme. Nu måste Sverige i stället med stor möda kämpa tillbaka till att bli ett riktigt land igen. Först när vi fått kontroll över vår egen situation kan vi börja grubbla på miljön igen.