Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-dags-att-avskaffa-julen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Det är dags att avskaffa julen”

Foto: Jonas Ekströmer/TT

INSÄNDARE. Det dags att avskaffa julen som förvandlats till ett otidsenligt slöseri som skadar miljö och klimat på ett sätt som Jesus inte skulle känt sig bekväm med. Låt oss i stället nöja oss med nyårsfirandet, skriver Alexander Forselius.

Julen var från början en kristen tradition, men har mer och mer övergått till en ursäkt för kapitalismen att öka miljöfarlig konsumtion av prylar samt intaget av ohälsosam mat som godis och charkprodukter.

Dessutom blir det mer stök och bråk med skade­görelse och personskador som följd som resultat av allt intensivt festande under två veckor med stort intag av alkohol.

I vårt sekulariserade land har julen för de allra flesta inte längre någon religiös funktion, utan blir mest en börda ur ekonomisk, miljömässig och hälsomässig synvinkel med alla julklappar och all julmat. Dessutom har vi ett nyårsfirande som bara kommer en vecka senare.

Samhällskostnaderna för förstörd miljö, sämre hälsa och försvagad privatekonomi borde säga oss något att det kanske är dags att byta. Jag tror inte att Jesus skulle vara så glad om han visste hur hans födelsedag kommit att bli syndernas högtid.

Vore det inte bättre att avskaffa julen i Sverige, och göra vinter­festen mer neutral genom att ha en helg, nyårshelgen?