Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 05:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-dags-att-peka-med-hela-handen/

INSÄNDARE

Insändare. ”Det är dags att peka med hela handen”

Statsminister Stefan Löfven (S) på fredagens presskonferens om det nya coronaviruset.
Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Stäng skolor, universitet och biografer för att stoppa coronaviruset. Det är dags att peka med hela handen som i många andra europeiska länder, skriver Pierre Carlsson, distriktsläkare och magister i folkhälsovetenskap.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det nya coronaviruset sprids som en präriebrand över Europa just nu. Som vi alla vet ligger Italien i brygga sedan en tid. Råden därifrån är tydliga: Gör allt ni kan – nu! Det betyder i klartext: stäng skolor och universitet, undvik alla folksamlingar som inte är nödvändiga (biografer, teatrar, idrottsevenemang, olika möten som kan anstå).

Smittan sprids framför allt mellan människor. Den dystra sanningen är därför att vi per omgående måste begränsa alla aktiviteter där människor träffas, som inte är helt nödvändiga (som att handla mat och gå på apoteket).

Det är nödvändigt att snabbt dämpa ökningshastigheten av smittan. Sjukvården har inte särskilt många intensivvårdplatser (cirka 500 i normalfallet i hela landet). Utan åtgärd får vi snabbt många tusen smittade och ganska snart, när smittan börjar nå den äldre delen av befolkningen (65 år och äldre) tusentals svårt sjuka individer.

Det är bara att läsa av vad som redan hänt i Kina, Sydkorea, Iran och Italien. Dessutom lär sjukvårdspersonalen bli de första att smittas när smittan finns på bred front. Skyddsutrustning saknas också inom kort.

Det är lätt att förstå att kringliggande länder som varit indragna i andra världskriget har ett större krismedvetande än Sverige. Men det duger inte som ursäkt om 2-4 veckor när situationen i Sverige kan vara utom all kontroll.

Det vi gör, eller inte gör i dag, ser vi antagligen inte någon effekt av förrän om ett par veckor. Vi talar inte om någon ”influensa” i bemärkelsen som allmänheten förstår det.

Sjukdomen covid-19 verkar mer långvarigt, mer svårartad för många, mer smittsam, och avsevärt mer dödlig än hittills kända ”influensor” (undantaget spanska sjukan, sars, och mers – de två sistnämnda så dödliga att de var självbegränsande).

Det är nu dags att peka med hela handen som man nu gör i Danmark, Norge, Finland och snart i de flesta länder i Europa. Det är inte trovärdigt, eller sannolikt, att Sveriges smittskydd skulle ha en ”överlägsen” förståelse av läget i förhållande till jämförbara länder. Om det någonsin har funnits anledning att tillämpa ”försiktighetsprincipen” så är det nu omedelbart.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt