Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-dags-for-ett-pensionarsuppror/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Det är dags för ett pensionärsuppror”

Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Det är viktigare med ett pensionärsuppror än ett bensinuppror. Man kan undvika att köra bil, men gamla blir de flesta av oss. Och pensionerna är oanständigt låga, skriver socialdemokraten Kari Parman.

Det är många som känner sig kal­lade när bensinskatten diskuteras, men det där med bensinpriset är en struntsak för de flesta av oss.

Det finns ju många betydligt viktigare frågor som berör oss alla. Ta till exempel pensionssystemet. Det är definitivt något fel med det.

Oberoende om man varit arbetslös, studerat, arbetat, varit sjuk eller varit hemma med barn borde vi i, ett av världens rikaste länder, kunna betala anständiga pensioner till landets invånare.

Genomsnittligt körs det 1 200–1 300 mil per bil och år i Sverige. Om man kör 1 300 mil och bilen drar 0,7 liter per mil och att bensinskatten höjs en krona per liter skulle kostnadsökningen bli 76 kronor i månaden.

Hur mycket bil vi kör kan vi i stor utsträckning påverka själva, men de flesta av oss blir pensionärer förr eller senare. De som är födda på 50-talet beräknas få drygt 66 procent av sin slutlön i pension.

Samma grupp födda på 80-talet kan i stället förvänta sig att få 55 procent om de går i pension vid 65 års ålder. Många med tunga och monotona yrken går i pension betydligt tidigare och får ännu lägre pension.

Bensinupproret 1.0 och 2.0 i all ära, men vore det inte bättre med anständiga pensioner så att även pensionärerna har råd att köpa bensin. Det är dags för ett pensionsuppror – nu!