Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 14:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-dags-for-kolmardens-vargar-att-fa-somna-in/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Det är dags för Kolmårdens vargar att få somna in”

Vargarna i varghägnet på Kolmårdens djurpark utanför Norrköping.
Vargarna i varghägnet på Kolmårdens djurpark utanför Norrköping. Foto: Anders Wiklund/TT

Trots behandlingar har Kolmårdens fyra kvarvarande vargar blivit sämre. Därför har beslutet fattats att det bästa för djuren att få somna in vid ett och samma tillfälle, skriver djurchefen Filip Johansson.

Att djuren har det bra är det viktigaste för oss på Kolmården. Som djurvårdare ser vi alltid till djurens bästa.

Vi bygger starka relationer till de djur vi arbetar med varje dag och under perioder träffar vi djuren mer än vad vi träffar vår egen familj. Det är nödvändigt att vi har en nära relation mellan oss och djuren för att vi ska kunna ta hand om och vårda djuren på bästa sätt.

Det medför tyvärr även att vi ibland ställs inför svåra beslut, precis som när familjens egen hund blivit gammal och sjuk. Veterinären har behandlat den, men en dag måste man ta det svåra men rätta beslutet. Beslutet att låta hunden befrias från ålderdom och sjukdom, innan det övergår i lidande. 

Det är precis det tuffa beslut veterinärerna och djurvårdarna som arbetar med våra fyra gamla vargar nyligen var tvungna att fatta. Veterinären har följt vargarna noggrant under den senaste tiden och har, trots behandling, sett att de blivit sämre.

Nu har vi kommit till en tidpunkt då det bästa för djuren är att få somna in. Veterinärens bedömning med tanke på ålder och hälsa är att alla fyra bör få somna in vid samma tillfälle. Att lämna en eller ett par individer i en redan liten grupp kvar själva skulle ge sämre mående för de som blir ensamma kvar. Vargar lever i flock och behöver flocken för att må bra.

Det är viktigt att komma ihåg att djurparker numera inte fångar vilda djur. Det här är vargar som är födda i djurpark och har vuxit upp hos oss på Kolmården. De har levt ett bra liv tillsammans. De är trygga med sin omgivning, sina djurvårdare och med varandra.

Jag tycker också det är viktigt att belysa att vargarna har spelat en otroligt viktig roll på Kolmården. De har varit en del av vårt arbete att inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur. De har deltagit i forskning och utbildning av tusentals barn och ungdomar. De har också, var och en, varit fantastiska personligheter vi haft mycket fina och nära relationer till.

Men i slutändan handlar det om äldre vargar med sviktande hälsa. Det är, som sagt, alltid ett svårt beslut att avliva djur, men med vargarnas tilltagande hälsoproblem i åtanke är det rätt beslut att fatta, för vargarnas skull.

Jag förstår att vårt val kan väcka många känslor och tankar. Därför bjuder jag gärna in dig Frans Bier till Kolmården, så kan jag berätta mer och visa hur vi tar hand om våra djur.

DN Åsikt 2 november 2018 kl 12

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.