Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 22:54 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-dumt-att-ge-upp-kampen-for-framtidens-klimat/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Det är dumt att ge upp kampen för framtidens klimat”

Torkan i somras slog hårt mot det svenska jordbruket.
Torkan i somras slog hårt mot det svenska jordbruket. Foto: Magnus Hallgren

Det är dumt att ge upp kampen för klimatet utan att ha infört en hög och stadigt stigande avgift på koldioxidutsläpp. Staternas intäkter från en sådan avgift kan återbetalas direkt till medborgarna, skriver läsaren Henrik Petrén.

Jag förstår att klimathotet kan kännas övermäktigt och att det finns en stark lockelse i att lindra eventuella samvetskval över en flygresa till nyår med tanken att det inte spelar någon roll vad en enskild gör. Men gör det inte svårare för oss som inte gett upp att kämpa för mänsklighetens framtid.

Ett försåtligt missförstånd gömmer sig bakom ordet ”skadekontroll”. Om mänskligheten inte lyckas möta klimatutmaningen finns ingen tillräcklig skadekontroll. Konsekvenserna av en ökad medeltemperatur kommer att vara så allvarliga att det inte finns resurser nog att mildra dem.

Det här är samma feltänk som till och med ledande ekonomer (även prisbelönta) gör sig skyldiga till när de funderar över om hur en använd krona för att minska utsläppen förhåller sig till en använd krona i en för dem helt oprognosticerbar framtid.

Det är dumt att ge upp utan att ha infört en hög och stadigt stigande avgift på koldioxidutsläpp. Staternas intäkter från en sådan avgift kan återbetalas direkt till medborgarna som omställningsbidrag.

Detta skulle göra det enklare att snabbt få politisk majoritet för en sådan avgift. I Sverige driver lobbyorganisationen Klimatsvaret ett sådant förslag, och i Kanada har ett liknande system provats i British Columbia och kan komma att införas i hela landet.

Det är kanske svårt att föreställa sig att allt det du beskriver som nödvändigt kommer att hända, men det är ändå en enorm skillnad moraliskt mellan att kämpa till slutet och att ge upp nu.

Och det är inte till DN:s vuxna läsare du borde säga ”sorry”, det är till de barn som kommer att få bära konsekvenserna om vi misslyckas.

DN Åsikt 17 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.