Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 17:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-en-fordom-att-downs-syndrom-ar-en-allvarlig-sjukdom/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det är en fördom att Downs syndrom är en allvarlig sjukdom

Det finns risker förbundet med allt liv. Det är en fördom att Down syndrom är en allvarlig sjukdom. Sjukvården bör satsa sina resurser på att bekämpa risker och fördomar. Inte försöka utrota dem som drabbas av fördomarna. Även om vägen dit går via vad som framstår som den enskildes valfrihet.

Isac Riddarsparre skriver att det ”inte är en jakt, det är valfrihet”. Vad kan man då kalla det när t ex Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi förespråkar allt effektivare metoder för att hitta foster med Downs syndrom (DS) (och andra kromosomavvikelser) samtidigt som den enda behandling som mödravården erbjuder är just abort? Jag håller med Isac om att aborträtten är helig. Det är den gravidas beslut. Dock tycker jag att det är problematiskt att prata om valfrihet då fosterdiagnostiken skickar en stark signal om att DS är mycket allvarligt. Varför skulle annars sjukvården bekosta en screening måste den gravida tänka? Sjukvården har ett informationsövertag gentemot den gravida, som vid ett positivt besked om DS har kort tid på sig att samla information och fatta ett beslut, här ger inte mödravården någon vettig ledning. Man bemöts som blivande förälder av veckade pannor, hummande och allvarsamma blickar, som vid ett cancerbesked.

Fördomarna kring kromosomavvikelsers farlighet florerar, både bland läkare och i samhället. Intressant nog verkar Riddarsparre, kanske oavsiktligt, mildra fördomen om denna ”farlighet” något när han skriver att det handlar om att undvika att någon ”riskerar föda barn med ibland dödliga kromosomrubbningar”. Såvitt jag vet leder allt liv till döden, den risken går inte att undvika för någon. Om man vill undvika att riskera att föda barn som kan dö får man undvika att helt skaffa barn. När det handlar om DS visar tvärtom forskningen att både barn med DS och deras familjer är mer nöjda med livet än genomsnittet.

Det finns risker förbundet med allt liv, särskilt när det möter ett fördomsfullt samhälle, med att vara lång eller kort, man eller kvinna, höger- eller vänsterhänt. Rimligtvis bör ett gott samhälle bekämpa fördomar och bereda plats för alla. Vad ska vi annars med samhället och våra gemensamma resurser till? Vi bör tänka till en extra gång innan vi gemensamt fattar beslut som leder till att en hel grupp människor utrotas. Oavsett om detta framstår som följden av den enskildes valfrihet.