Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Det är en omänsklig uppgift att vara mellanchef i socialtjänsten

Foto: Rafal Rodzoch/Caiaimage/IBL Bildbyrå
Foto: Rafal Rodzoch/Caiaimage/IBL Bildbyrå

Jag har alltid jobbat hårt. Jag hade höga betyg, hög produktion på jobbet och var omtyckt av kollegor och klienter. Jag avancerade snabbt från socialsekreterare, konsult, samordnare och utvecklingsledare till enhetschef. Jag var stolt över min nya titel och mina nya arbetsuppgifter. Chef före trettio. Mitt jobb var mitt liv. Jag jobbade – och jag var bra på det.

Jag var på kontoret tolv timmar om dagen och fortsatte hemma. Jag handledde socialsekreterare, skrev rutiner, utvecklade verksamheten, rekryterade och mötte klienter som kände sig försummade. Jag tittade bort från skärmen i fem minuter för att hjälpa en handläggare och hade trettio nya e-postmeddelanden då jag kom tillbaka. Min hjärna malde LVU-handläggningssteg, rutiner, rekrytering och delårsrapporter.

Det hela kändes snabbt övermäktigt. Jag meddelade till min chef att min hälsa svajade och att jag inte litade på min egen förmåga. Jag fick stöd och fortsatte. Men jag kunde inte tänka på något annat än jobbet. Jag vaknade mitt i natten och skickade e-post till mig själv om saker jag var tvungen att komma ihåg: “Kom ihåg besvärshänvisning, kom ihåg att anmäla socialsekreterare till utbildning, kom ihåg att kalla till APT, kom ihåg budgetrapporten och kom ihåg den där punkten till den muntliga förhandlingen i rätten.”

En dag när jag satt vid mitt skrivbord kunde jag plötsligt inte förstå tre post-it-lappar jag själv skrivit. Jag fick tänka flera gånger för att reda ut om det var höst eller vår. Jag läste febrilt böcker om lagstiftning och Socialstyrelsens publikationer eftersom jag var rädd för att göra ett misstag – det stora misstaget som medierna skulle rulla ut i hela landet. Och allt var mitt ansvar. Jag visste att det var dumt, men jag kunde inte stoppa tankarna.

På lunchen satt jag sedan och stirrade, oförmögen att hänga med i en normal diskussion. Jag frågade mina vänner samma saker om och om igen. Jag var inte den enda; en chefskollega berättade att vissa dagar när hon kom hem efter jobbet orkade hon inte ens tända lampan, utan sjönk ned i soffan och bara grät.

I dag har det gått en tid sedan jag sade upp mig och gick hem för att sova. Jag tror inte att jag gick in i väggen, men jag var där och nosade på tapeten. Jag har andra arbetsuppgifter och trivs. Jag går hem från jobbet senast klockan 16. Det är inte min dröm att vara chef längre. Jag tänkte först att det gick som det gick eftersom jag är så ung. Men i dag vet att jag har goda chefsegenskaper, men att det är förutsättningarna för att vara mellanchef i dagens socialtjänst som är omöjliga.

Mitt förslag är att förändra myndighetsutövningen gällande barnavårdsutredning som den ser ut i dag.

Förändra kriterierna för när en utredning ska inledas och gör socialtjänsten till en attraktiv behandlingsmyndighet. En myndighet man vill vända sig till istället för att bli kontrollerad av. I dag ökar den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar. Barn och familjer behöver behandling och stöd, inte bli föremål för en undermålig utredning. Utredningar blir undermåliga, inte för att vi inte kan utan för att vi inte hinner. Många blir spekulativa och består ibland av gissningar.

Spara den omfattande och integritetskränkande utredningen till de fall som ter sig riktigt allvarliga. Då får utredaren mer tid för det som är viktigt och kan göra utredningar av bättre kvalitet.

Joel Bonn, finlandssvensk socionom

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.