Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 19:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-hog-tid-att-svenskarna-far-borja-ata-insekter/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det är hög tid att svenskarna får börja äta insekter

Foto: Ben Margot/AP/TT

Insekter är näringsrikt, extremt miljövänligt och konsumeras redan i 80 procent av världens länder. Numera kan man även köpa det i ett antal europeiska länder. Livsmedelsverket borde tolka om lagstiftningen och öppna upp för insektsprodukter i Sverige också.

Numera vet många att den globala köttindustrin står för 18 procent av världens koldioxidutsläpp. Vi har ett miljövänligt, näringsrikt och gott alternativ som kommer revolutionera matkulturen: insekter. Man behöver alltså inte välja bort animaliska livsmedel helt och hållet för att äta miljövänligt.

Fler och fler får upp ögonen för köttproduktionens klimatpåverkan, och faktum är att den globala köttproduktionen står för 18 procent av världens koldioxidutsläpp. Det är mer än hela världens fordonsflotta tillsammans. Vill man göra en insats för klimatet är ett viktigt steg att undvika kött. En ny undersökning visar också att svenskar gör just det. Var femte svenskt har dragit ner på kött.

Insekter innehåller ofta dubbelt så mycket protein som både vegetabiliska och animaliska proteinkällor. Till exempel innehåller syrsor cirka 70 procent protein, utan den mycket negativ miljöförstörelse som mycket kött står för. Dessutom är det gott, rätt tillagat.

Det krävs runt 12 gånger mer föda för att få fram ett kilo nötkött jämfört med ett kilo insekter, uppfödning av gris leder upp till 100 gånger större utsläpp av klimatgaser och arealen som tas i anspråk för insektsodlingar är minimal jämfört med köttproduktion. Det visar en FN-rapport från 2013. Även jämfört med kyckling är insekterna överlägsna. ”Man måste förklara för konsumenterna att äta insekter inte bara är bra för deras hälsa, utan även för planeten” skriver FN.

Vi äter väldigt mycket kött i Sverige, drygt 87 kilo per person och år i snitt, enligt Jordbruksverkets statistik. Men sista året har märkts en minskning och en Sifo-undersökning som SVT Nyheter låtit göra visar att drygt var femte svensk säger att de äter mindre kött för att minska sin egen klimatpåverkan, en mycket glädjande utveckling.

Vegetarianer är ofta pålästa om näring, och vissa ämnen kan vara svåra att få i sig utan tillskott, exempelvis B12 och järn. Insekter, t ex syrsor, är rika på dessa ämnen. De som är vegetarianer eller flexitarianer av miljöskäl kan med gott samvete komplettera grönsaker med insekter för att lösa eventuella näringsutmaningar. Den här gruppen som vill äta klimatsmart men som inte har något emot animaliska livsmedel – som ibland kallas flexitarianer – växer och enligt en ny undersökning är mer än var tredje svensk flexitarian.

Tyvärr kan dessa personer i dag inte välja att äta insekter, i alla fall inte om de bor i Sverige. Det har Livsmedelsverket satt stopp för. Bor man däremot i exempelvis Belgien, Holland, Frankrike, Storbritannien eller Italien så finns mat baserat på insekter att köpa i livsmedelsbutiker, och intresset från konsumenter växer.

Livsmedelsverket har valt en tolkning av EU-bestämmelserna som innebär totalstopp för insekter som mat. Motsvarande myndigheter i andra länder har gjort precis tvärt om. Om inte Livsmedelsverket tänker om kommer det att dröja innan svenska konsumenter som vill sluta äta kött har insekter som alternativ, med fortsatt klimatförstörelse som följd.

Svenska politiker och myndighetspersoner lyfter titt som tätt fram vårt land som världens mest miljöprogressiva. Å andra sidan stoppar Livsmedelsverket en verksamhet med just miljöförbättring som kärnan. Vi vill att Livsmedelsverket tolkar om, och agerar på ett innovationsstödjande vis i enlighet med principen om den inre marknaden. Om det inte sker är det dags att politiker som värnar klimatsmart nytänkande agerar omgående.

Nu är det hög tid att Sverige kommer igång och att alla matälskare, träningsintresserade och miljömedvetna får testa hur gott, nyttigt och enkelt det är med insekter.

Läs tidigare debatt om matkonsumtion: Det enda logiska är att välja vegetariskt