Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 06:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-i-det-narmaste-sexistiskt-att-enbart-vardera-muskler/

DN Åsikt

DN Åsikt. Det är i det närmaste sexistiskt att enbart värdera muskler

"Snopp mellan benen" förklarar många fysiska skillnader mellan män och kvinnor, till exempel muskelmassa och hårlängd.

Om man googlar på ordet testosteron så kan man lära sig att det är ett anabolt hormon som bidrar till ökad muskelmassa. Män har tio gånger högre testosteronhalt än kvinnor. Googlar man på östrogen, som kvinnor har i större utsträckning än män, kan man till exempel lära sig varför det finns flintskalliga män och varför kvinnor har lättare att få långt hår.

Testosteronet bildas mestadels i testiklarna. Det spelar alltså roll för din muskelmassa om du är ”med eller utan en snopp mellan benen” som du själv beskriver det.

Anledningen till att många lägger till ”eftersom du är tjej” är sannolikt att du gör saker som din kropp egentligen inte är skapad för. Du kommer aldrig att kunna bänkpressa lika mycket som en kille. Och han kommer aldrig att kunna föda barn. Även vi män behandlas på samma sätt efter våra kroppars förutsättningar. Om jag skulle utbilda mig till förskolepedagog eller gå en kurs i balett, eller varför inte när jag var pappaledig från jobbet med mina fem egna barn, så skulle jag oftare än du få kommentarerna "så duktig du är, för att vara kille".

Visst kan man låtsas som om det inte finns en fysikalisk skillnad mellan män och kvinnor. Men det kommer bara att leda till frustration. Bättre att läsa på och lära sig hur kroppen fungerar, och förstå varför vi är olika bra på olika saker. Och att bara värdera manliga attribut som muskelmassa positivt är i det närmaste sexistiskt. Vi är båda olika men lika mycket värda. Vi kompletterar helt enkelt varann.