Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/det-ar-ingen-bradska-att-fa-en-ny-regering-pa-plats/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Det är ingen brådska att få en ny regering på plats”

På tisdagen fanns för ovanlighetens skulle alla 349 riksdagsledamöter på plats. Samtliga följde partilinjen, vilket ledde till att talman Andreas Norlén förslag om en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna röstades ner med röstsiffrorna 195 mot 154.
På tisdagen fanns för ovanlighetens skulle alla 349 riksdagsledamöter på plats. Samtliga följde partilinjen, vilket ledde till att talman Andreas Norlén förslag om en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna röstades ner med röstsiffrorna 195 mot 154. Foto: Magnus Hallgren

Det är ingen brådska att få en ny regering på plats. Det visar exemplet Belgien som leddes av en expeditionsministär i ett och ett halvt år utan att landet tog skada, skriver läsaren C-G Pernbring.

Rätta artikel

Det verkar minst sagt problematiskt att bilda regering i Sverige i dag. På tisdagen röstade en majoritet i riksdagen mot moderatledaren Ulf Kristersson i statsministeromröstningen om att bilda en M+KD-regering.

Positionerna är fortsatt låsta och ingen regering tycks för närvarande vara i sikte. Man kan givetvis fråga sig hur länge denna regeringskris ska få fortgå. Hur länge kan vi hålla ut?

Det har gått mer än två månader sedan riksdagsvalet hölls. Kanske kan vi finna lite tröst i de belgiska regeringsproblemen från 2010-2011?

Belgien var utan regering i cirka ett och ett halvt år. Som i Sverige var positionerna helt låsta. Stridigheterna gällde den gången bland annat språkproblemen i landet.

De tre dominerande språken är vallonska (franska), flamländska (nederländska) och tyska. Dessa språkgrupper kan ibland vara svåra att förena.

I alla fall fick den avgående premiärministern, kristdemokraten Yves Laterme, under tiden leda en så kallad expeditionsministär på samma sätt som statsminister Stefan Löfven (S) nu leder en övergångsregering.

Efter 589 dagar, den 5 december 2011, löstes plötsligt regeringskrisen och en nybildad koalitionsregering tillträdde.

Hur hade då Belgien klarat sig under denna långa regeringskris?  Efter krisen gjordes flera utvärderingar, undersökningar och enkäter. Det visade sig att Belgien hade klarat sig riktigt bra.  

Det belgiska samhället hade inte lidit någon större brist på någonting. Allt lär ha fungerat tillfredsställande, kan man väl påstå.

Så vi behöver nog inte oroa oss alltför mycket här i Sverige om den pågående regeringskrisen. 

Vårt samhälle fungerar säkert också lika bra utan ny regering, kanske till och med bättre? Ja, vem vet?